Daar is ‘Deinze Koerse’ weer

Een beeld uit de oude doos: Tom Boonen wordt in Deinze, bij de start van Gent-Wevelgem, flink omringd. Vanaf het komende wielerjaar krijgen de wielerliefhebbers uit de streek dus weer een echte profkoers geserveerd. Foto: Photo News

Deinze / Nevele - Deinze pakt volgend jaar uit met de eerste editie van ‘Deinze Koerse’. Een profkoers waarbij men de traditie uit de tachtiger jaren wil laten heropleven. “We hebben de datum van donderdag 23 juli geprikt”, zo bevestigt burgemeester Jan Vermeulen.

Jan Vermeulen, burgemeester “We willen ook ons rijkwielerverleden onder de aandacht brengen”

Voor de eerste keer sinds 2003 zal Gent-Wevelgem volgend jaar niet langer starten op de Markt in Deinze. Vanaf 2020 verhuist de start van deze wereldbekerwedstrijd naar Ieper. Maar de wielerkoorts laat de Leiestad niet los. Achter de schermen werden de voorbije weken nieuwe wielerplannen gesmeed. Die kennen nu hun uitkomst met ‘Deinze Koerse’.

“Samen met fusiegemeente Nevele hebben we in Deinze een rijke wielercultuur en die willen we de komende jaren nog meer dan voorheen tot uiting laten komen”, stelt Jan Vermeulen (inzetfoto). “Vandaar rijpten de plannen om opnieuw een kermiskoers voor profs te organiseren. Daarmee keren we terug naar het verleden, want jarenlang was de profkoers in Deinze, met de aankomst op de kasseien van de Markt, een publiekstrekker. De laatste editie werd in de tachtiger jaren verreden. Deze wedstrijd willen we laten heropleven. We willen ook ons rijk wielerverleden onder de aandacht brengen. We willen hulde brengen aan de talrijke wielergloriën die Deinze en Nevele kenden. Denken we maar aan Rudy Dhaenens, Lucien Buysse, de Planckaerts en er zijn er nog wel meer.”

Over het opzet is goed nagedacht. “Wanneer? Donderdag 23 juli lijkt een juiste keuze. De dag na de Ronde van Wallonië, waardoor er heel wat vooraanstaande ploegen in het land zijn. De koers zou ook vallen in de kermisperiode.”

De wedstrijd is geen UCI-koers, maar zal worden ingeschreven op de nationale kalender. Ook in deze formule kunnen er toppers deelnemen. Op organisatorisch vlak gaat men in zee met de wedstrijdleiding van Nokere Koerse. Zo zou Rony De Sloovere koersdirecteur worden.“Met de organisatoren van Nokere Koerse hebben we een sterke band. De overeenkomst met Deinze als startplaats werd vorig jaar met vijf jaar verlengd.”

Door Geert Stevens
AANGERADEN