Daniël Termont en Frances Lefebure zijn peter en meter van Levensloop Gent

Gent - Gewezen burgemeester Daniël Termont en televisiepresentatrice en actrice Frances Lefebure nemen het peter- en meterschap op van de vierde editie van Levensloop Gent. Dat evenement waarbij geld ingezameld wordt voor de Stichting Tegen Kanker heeft volgend jaar op zaterdag 25 en zondag 26 april plaats op de Blaarmeersen. Op het kick-offmoment dat vrijdag in het stadhuis van Gent plaats vond schreven zich al 16 teams in. Een wervingscampagne moet nu nog tientallen extra teams aantrekken.

Levensloop is een evenement waarbij verschillende teams uit de lokale en omliggende gemeenschap 24 uur lang in beweging zijn voor de strijd tegen kanker. Om de moed van mensen met kanker te vieren, om mensen die aan kanker overleden zijn te herinneren en om samen tegen de ziekte te strijden. Het evenement wordt helemaal gedragen door vrijwilligers. De opbrengst gaat volledig naar de strijd tegen kanker. Tijdens de voorbije drie edities zamelde Levensloop Gent ondertussen al 365.220 euro in. In totaal namen al 6.964 personen, verdeeld over 161 teams, deel aan de vorige edities. Op die drie vorie edities samen  waren ook al 523 zogenaamde 'vechters' aanwezig. Vechters zijn personen die aan kanker lijden en tegen de ziekte vechten of ze overwonnen.

"Ik heb geen seconde getwijfeld om het peterschap over Levensloop 2020 te aanvaarden", zo klonk gewezen burgemeester Daniël Termont vrijdagavond tijdens het kick-offmoment: "Ik onderging zelf een operatie ten gevolge van darmkanker en kreeg zes maand lang een chemokuur. Ik weet waar ik over spreek. Ik vind het dan ook meer dan noodzakelijk dat initiatieven zoals Levensloop doorgaan. Het zijn momenten waarop iedereen samen inspanningen doet om de wetenschappers die de ziekte die kanker is te ondersteunen, zodat zij de ziekte steeds meer en meer onder controle kunnen krijgen" aldus Daniël Termont. "Maar er is niet enkel geld nodig voor onderzoek, de patiënten hebben ook emotionele steun nodig. Wie kanker heeft voelt zich soms afschuwelijk eenzaam" aldus nog Termont. 

Iedereen kan een team vormen om deel te nemen aan Levensloop. Bedoeling is dat men op 25 en 26 april 24 uur lang in beweging blijft en rondjes wandelt of loopt rond de Watersportbaan. Levensloop is alles behalve een wedstrijd, het competitie-element is onbestaand. Het 24 uur in beweging blijven staat symbool voor de solidariteit met de mensen die kanker hebben. Die worden er ook 24 uur lang ononderbroken mee geconfronteerd. Deelnemen kost 10 euro en het inschrijvingsgeld gaat uiteraard integraal naar de Stichting Tegen Kanker.

Deelnemende teams zetten traditiegetrouw in de aanloop naar het evenement en op het evenement zelf ook hun eigen acties op om extra geld in te zamelen. Dat gaat van verkoop van snoep, pannenkoeken, tot de organisatie van evenementen tot zelfs een theaterstuk in de Minard. 

Mosterd en pickles op Winterfeesten 

Wie zelf niet kan deelnemen aan het evenement kan alvast steunen door een of meerdere pakketten mosterd en pickles van het Gentse huis Ferdinand Tierenteyn. De opperdekenij van Gent verkoopt tijdens de Winterfeesten die gisteren van start gingen pakketten met een potje mosterd en een potje pickles voor 6 euro. De stand van de opperdekenij is te vinden aan de trappen van het stadhuis van Gent, en wel van zaterdag 7 tot en met donderdag 12 december.

Alle info over Levensloop Gent op de site www.levensloop.be/gent en op de Facebookpagina van het evenement.

 

 

 

 

 

Door Rudy Tollenaere
AANGERADEN