Renner (27) in kritieke toestand na hartstilstand, agent neemt heldenrol op zich: “Zonder hem zou Julien het niet gehaald hebben”

Foto: Martine Verfaillie/Facebook Gaverzicht-BE Okay

Julien Cadron (27) werd zaterdagmorgen kritiek afgevoerd naar het ziekenhuis na een hartstilstand. Hij was bezig met een trainingsritje op de jaarlijkse mountainbiketocht van zijn club Gaverzicht – Be Okay in Deerlijk. Een agent kon hem reanimeren.

De 24ste editie editie van de mountainbiketocht van wielerclub Gaverzicht – Be Okay. Weer zakten bijna 1.000 sportievelingen af naar Deerlijk om te fietsen en ook de wielrenners van de club zelf werkten er een trainingsritje af. Echter, dat ritje zou in mineur eindigen.

Omstreeks 9.30 uur hadden een twintigtal renners van de beloften en elite zonder contract al enkele kilometers in de benen toen het misliep. Cadron, die sinds afgelopen zomer de club vervoegde, zakte plots in elkaar. “Ik reed enkele meters achter Julien en zag hem van links naar rechts zwalpen. Plots bleef hij steken rond een paaltje en viel hij op de grond”, vertelt ploegleider Wim De Waele.

Een fietser uit een achterliggend groepje, die werkzaam is als agent bij de politiezone Gavers, snelde ter hulp. “De agent begon meteen met de reanimatie terwijl de hulpdiensten gebeld werden. Zonder hem zou Julien het waarschijnlijk niet gehaald hebben. We kunnen hem niet genoeg bedanken”, zegt voorzitter van de wielerclub Thomas Debrabandere.

Renner (27) in kritieke toestand na hartstilstand, agent neemt heldenrol op zich: “Zonder hem zou Julien het niet gehaald hebben”

Kritieke toestand

De 27-jarige renner uit het Henegouwse Jollain-Merlin werd in kritieke toestand afgevoerd naar het AZ Groeninge in Kortrijk. “Zijn vitale organen werden niet geraakt, maar uit voorzorg wordt hij in coma gehouden. Zijn toestand is nog altijd kritiek, dus het blijft bang afwachten.”

Op de Facebook-pagina van Gaverzicht-Be Okay kwam wat later op de dag een update. “Beademingsapparatuur is verwijderd, Julien ademt terug zelfstandig. Ze gaan hem nu ook stilletjes proberen wakker maken. Als het vandaag nog niet lukt proberen ze morgen opnieuw. Laten we allen samen hopen op een spoedig herstel.”

Voor ploegleider Wim De Waele is het een raadsel wat er precies voorviel. “Zonder strenge medische keuring krijg je geen vergunning en onze renners zijn ook zelf verstandig genoeg om niet te rijden als hun gezondheid dat niet aankan. Neen, Julien was een gezonde kerel.”

Voor zijn medematen was het even schrikken. Ze reden hun toer nog uit en werden opgevangen in de cafetaria van de sporthal van Deerlijk. “Ze zijn zwaar onder de indruk. Julien ligt goed in de groep en is ook een echte teamspeler.”

Julien reed eerder voor Decock - Van Eyck - Devos Capoen en Ottignies. “Hij was net niet goed genoeg om het te maken bij de profs, maar reed echt wel goed. Hoewel hij nog maar kort bij ons is, werd hij al geselecteerd voor onder andere de Ronde van Vlaams-Brabant.”

Door Joerie Dewagenaere, Karen Verhulst, Vincent Van Genechten