Zdenek Stybar geniet met volle teugen van comeback in Essen: “Het leek alsof ik voor de zege streed”

Foto: Photo News

Een anonieme 12de plaats, meer zat er voor Zdenek Stybar niet in. Maar de renner van Deceuninck-Quick Step genoot wel voluit in Essen, waar hij luidkeels werd aangemoedigd. “Het was wel zwaar”, pufte de voormalige wereldkampioen veldrijden na de finish.

LEES OOK. Quinten Hermans doet het à la Van der Poel en pakt uit met indrukwekkende solo in Essen

Ik heb ervan genoten”, glunderde een vermoeide Stybar. “Ik had geen goede start. Ik blokkeerde daar een beetje, maar dat had ik wel verwacht. In de eerste ronde heb ik gewoon gevolgd, ik kon toch niemand passeren. Na een drietal ronden had ik het goede ritme te pakken en zat ik bij David van der Poel, maar toen reed ik lek. Het kostte me veel krachten om terug in het ritme te komen. De laatste drie ronden had ik dat terug te pakken, maar het was toch zwaar.”

Vooraf had de Tsjech wat schrik dat hij conditioneel nog niet ver genoeg stond. “Maar ik vond hier een perfect parcours om te beginnen, met veel bochten. Er waren weinig stukken waar je echt moest doortrekken en dus kon ik me niet opblazen, het was van de ene bocht naar de andere.”

Bij gebrek aan de absolute toppers zoals Van der Poel, was Stybar de grootste publiekstrekker in zijn thuishaven. “Ik heb er echt van genoten. Het leek alsof ik voor de zege reed, zoveel supporters die me toeriepen.”

Zdenek Stybar geniet met volle teugen van comeback in Essen: “Het leek alsof ik voor de zege streed”
Foto: Photo News

Laurens Sweeck legt zich neer bij zege Hermans: “De sterkste heeft gewonnen”

Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal) was om zijn titel te verdedigen in Essen speciaal teruggekeerd uit Spanje, maar botste aan de Belgisch-Nederlandse grens op Quinten Hermans (Telenet Baloise Lions), die er zijn tweede zege van het seizoen boekte.

“De sterkste heeft vandaag gewonnen. Zo simpel is het”, stelde Sweeck. “Toen Quinten Hermans ging aanvallen, zat ik misschien net iets te ver in onze groep om onmiddellijk te reageren. Hij legde meteen een hoog tempo op, uiteindelijk slaagde ik er toch in om naar de tweede plaats te rijden, maar dan stond ik lek en was alles voorbij, ondanks het feit dat ik een mooi tempo bleef ontwikkelen. Het gat werd dus alsmaar groter en meteen wist ik dat ik niet meer naar Quinten zou kunnen toe rijden.”

Die lekke band zorgde ook voor een mentale krak bij Sweeck. “Voordien voelde ik ook al dat er niet veel te doen was aan Hermans. Die lekke band maakte het natuurlijk nog wat erger.”

Thomas Pidcock pakte de laatste podiumplaats in. “Mijn start vond ik zelf al bij al niet zo slecht, maar een lekke tube sloeg me meteen naar de achtergrond. Ik was daardoor direct op achtervolgen aangewezen. Dat kostte krachten, maar ik werd toch nog mooi derde. Ik hoop dat ik morgen/zondag in Zonhoven daar niet al te veel hinder van zal ondervinden.”

Zdenek Stybar geniet met volle teugen van comeback in Essen: “Het leek alsof ik voor de zege streed”
Foto: BELGA
Door Raf Hermans, belga
AANGERADEN