Oceanen kampen door verandering klimaat met toenemend zuurstoftekort: leven onder water in gevaar

Bron © BELGA

Onder meer voor haaien zou het zuurstoftekort een erg slechte zaak kunnen zijn. Foto: Alamy Stock Photo

Door klimaatverandering en chemische vervuiling verdwijnt er steeds meer zuurstof uit de oceanen, zo blijkt uit een studie die de IUCN (de internationale unie voor natuurbescherming) zaterdag op de Klimaatconferentie in Madrid heeft voorgesteld. Het zuurstoftekort vormt een bedreiging voor het leven onder water.

Er zouden wereldwijd al zo’n 700 gebieden onder water te kampen hebben met het fenomeen, tegen 45 in de jaren 1960. Bepaalde vissoorten zoals haaien en tonijn zijn bedreigd. Ook delen van de Noordzee, zoals de Waddeneilanden, kampen met het fenomeen.

Aan de kusten is het vooral de vervuiling van industrie en landbouw die het zuurstofniveau naar beneden haalt, maar steeds meer speelt ook de klimaatverandering een rol. Het zeewater warmt op en kan minder zuurstof vasthouden. Over heel de wereld gaat het om een daling met 2 procent sinds de jaren 1960, berekenden de wetenschappers. Dat lijkt niet veel, maar in tropische gebieden kan het oplopen tot 40 procent.

Nefast voor grote vissoorten

Zelfs kleine wijzigingen kunnen al een grote impact hebben op het leven onder water, klinkt het. Minder zuurstof trekt meer kwallen aan en is nefast voor grote vissoorten zoals haaien of tonijn. Zij zwemmen meer aan de oppervlakte en worden het slachtoffer van overbevissing.

De onderzoekers van het IUCN wijzen erop dat, als er geen verandering van beleid komt, er tegen het jaar 2100 nog eens 3 à 4 procent minder zuurstof in de oceanen zal zitten. Dit zou de biodiversiteit onder water nog verder aantasten, net als de biochemische cycli door de oceanen (...) We weten niet wat de gevolgen daarvan zullen zijn”, waarschuwt het IUCN.

Door gjs
AANGERADEN
Meest recent