Ex-gymnaste Aagje Vanwalleghem kampte tijdens haar carrière met een eetstoornis: “Ik wil het taboe doorbreken”

Bron © Radio 2

Foto: BELGA

Aagje Vanwalleghem kampte tijdens haar turncarrière met een eetstoornis. In De Rotonde bij Radio 2 gaf ze meer uitleg over de schaduwkant van topsport.

LEES OOK. BUITENSPEL: Kwam Aagje Vanwalleghem te laat op eigen trouw? Ex-turnster zegt wat er écht gebeurde

“Ik heb geen zin meer. Ik kan het fysiek en mentaal niet meer opbrengen.” Met die woorden nam de toen 24-jarige Vanwalleghem in maart 2012 afscheid van de turnsport. Ze had zich toen net niet kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen in Londen. Het Olympic Test Event midden januari was haar laatste grote wedstrijd na een carrière met onder andere een olympische finale, de eerst Belgische turnmedaille ooit op een EK en tal van World Cup-medailles.

Ex-gymnaste Aagje Vanwalleghem kampte tijdens haar carrière met een eetstoornis: “Ik wil het taboe doorbreken”
Foto: MARC HERREMANS -VUM

Destijds wilde ze er niet over spreken, maar zeven jaar later vond Vanwalleghem wel de moed om te praten over de schaduwkant van haar carrière.”

“Op een bepaald moment werden onze prestaties puur gelinkt aan ons gewicht”, zegt ze in De Rotonde. “Wij moesten soms vier keer per dag op de weegschaal gaan staan. In de ochtend wogen wij logischerwijs het minste. Na de training moesten wij terug op de weegschaal gaan staan, wij wogen toen altijd minder. Dat wil eigenlijk zeggen dat je te weinig gedronken hebt. Nadien gingen wij naar school, waar we ‘s middags ook aten. Voor onze tweede training moesten wij allemaal terug op de weegschaal gaan staan. Je was dan uiteraard iets zwaarder. Het kleinste kind begrijpt dat, maar onze trainers begrepen dat niet. Die riepen dan op ons. Als je toen ergens van af viel of er lukte een oefening niet, dan was dat door je gewicht. Zo creëer je uiteraard een probleem rond voeding.”

“De manier waarop je iets aanbrengt is belangrijk”, aldus de ex-turnster. “Als je zegt: We moeten eens samenzitten om te kijken of we je voedingspatroon eventueel kunnen bijsturen, dan is dat goed gekaderd. Jammer genoeg kregen we dikke koe of dergelijke te horen.”

Vanwalleghem zag collega’s “daar echt aan onder door gaan”, maar steekt ook de hand in eigen boezem. “Het was een fout van mijn entourage, ik geef dat echt heel eerlijk toe. Ik denk dat veel personen weten dat ze daar een serieuze steek hebben laten vallen. Als je op hoog niveau sport, dan weet je als ouder vaak niet waar je kind mee bezig is. Je bent zo vaak weg met je trainer en de medische begeleiding, als ouder besef je te weinig wat er allemaal gaande is.”

Door Vincent Van Genechten
    AANGERADEN
    Meest recent