Lorin Parys (N-VA): “We gaan uit van gezond verstand bij Open VLD”

Bron © vrt, belga

Foto: BELGA

“Ik kan niet geloven dat Open VLD morgen in een paarsgroene regering stapt.” Dat zei N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys op VTM. Hij benadrukte dat zijn partij nog steeds open staat voor het gesprek met de liberalen. Open VLD’er Francesco Vanderjeugd maakt dan weer duidelijk dat de weerstand tegen een paars-groene regering “heel diep zit” bij een deel van de leden van zijn partij.

Maandag gaat informateur Paul Magnette (PS) langs bij de koning. Daar zal hij de nota voorleggen waaraan hij de voorbije twee weken werkte. Om die rond te krijgen, heeft Magnette gesprekken gehad met alle partijen. Hij ging daarbij naar eigen zeggen op zoek naar “gelijke standpunten en draagvlakken die de verschillen overstijgen”. Maar dat hij pas afgelopen weekend in gesprek ging met Bart De Wever, riep bij N-VA heel wat vragen op. “Twee weken geleden heeft hij de opdracht gekregen om een oplossing te zoeken voor de vorming van de federale regering. Hij is vooral in gesprek gegaan met paars-groene partijen maar met N-VA kwam pas als laatste aan bod. Nu kan Magnette zijn todo-lijstje dan toch afvinken”, zei N-VA Kamerfractieleider Peter De Roover in De zevende dag.

Hoffelijk gesprek

Ook Lorin Parys, die zaterdagavond aanwezig was bij het gesprek met de informateur, spreekt over niets meer dan een “beleefdheidsbezoek”. “Pas vrijdagavond kwam de vraag van Magnette om samen te zitten”, zegt hij. “Aangezien Bart De Wever een druk programma heeft, zoals de opening van de kerstmarkt, is besloten om die vergadering in Antwerpen te laten doorgaan.”

Volgens Parys verliep het gesprek vlot. “We zijn geen persoonlijke vijanden, het was een heel hoffelijk gesprek. We hebben de nota gekregen, de tekst die ongeveer elke journalist in ons land al een week in bezit had.”

LEES OOK. Peter De Roover (N-VA): “Als Magnette de realiteit blijft ontkennen, is België onbestuurbaar”

Gezond verstand

Parys begrijpt niet dat Open VLD zou meestappen in een paars-groene regering, de formatie die de voorkeur van Magnette lijkt te dragen. “We blijven bereid om te luisteren en in gesprek te gaan. We gaan uit van gezond verstand bij Open VLD.”

Lorin Parys (N-VA): “We gaan uit van gezond verstand bij Open VLD”
Foto: Stefaan Beel

Dat het ook voor de liberalen geen evidente keuze is om mee in die paars-groene coalitie te stappen, zegt kandidaat-voorzitter Francesco Vanderjeugd. “Je hebt een sterke meerderheid nodig”, zei de Open VLD’er in De zevende dag. “De nipte meerderheid in de Kamer zou wel eens snel geen meerderheid meer kunnen zijn. Ik hoop dat men voor stabiliteit kiest.”

Maandag komt het partijbestuur van de Vlaamse liberalen samen en dat lijkt te zullen beslissen of er meegestapt wordt in paars-groen. Volgens Vanderjeugd, tot voor de verkiezingen nog Vlaams parlementslid, is het logisch dat binnen de partij de meningen daarover verdeeld zijn. Zelf wijst Vanderjeugd op de “zeer krappe meerderheid” van Open VLD, MR, PS, SP.A, Groen en Ecolo.

Nipte meerderheid

“Paars-groen heeft maar één zetel op overschot, terwijl je net een sterke meerderheid nodig hebt”, zegt hij. “Ik weet uit goede bron dat het bij sommigen heel diep zit. De nipte meerderheid in de Kamer zou wel eens snel geen meerderheid meer kunnen zijn. Ik hoop dat men voor stabiliteit kiest, dat men in België orde op zaken zet.” Halen de paarsgroene partijen CD&V aan boord, dan zouden de twaalf zetels van die partij voor een meerderheid van 88 op een totaal van 150 zorgen.

Een liberale burgemeester, Johny De Raeve uit Zonhoven, denkt niet dat zijn partij intern verdeeld is. “Dat is een beetje de rol die de media willen spelen, maar de meeste partijleden zijn genuanceerd. Ik denk niet dat er ruzie is, wij gaan voor inhoud. Welke coalitie er komt, is dan in feite bijkomstig.”

Het is koffiedik kijken of koning Filip maandag Magnette een nieuwe opdracht geeft of alsnog Bart De Wever het veld instuurt. Die laatste zou de opdracht alvast aannemen. “Bart De Wever wil zeker het veld ingestuurd worden”, zei Parys nog. “Dat heeft hij zowel intern als extern al gezegd.”

“Met of zonder N-VA: wij doen geen deur dicht”

Georges-Louis Bouchez, de nieuwe voorzitter van MR, vindt dat er snel een federale regering moet worden gevormd, maar met de ontvangst van Paul Magnette op het koninklijk paleis “zal de wereld niet stoppen met draaien”, zei hij tijdens een uitzending van C’est pas tous les jours dimanche op RTL-TVI.

“We mogen ons niet in een discours van ‘ja’ of ‘neen’ laten opsluiten. De situatie is complexer dan dat. Als we enkele extra rondjes moeten lopen om bijkomende gesprekken te voeren, dan moet dat maar”, zei de kersverse voorzitter van de MR. “Maar we mogen onze tijd niet verspillen en voor de schone schijn iemand aanstellen”, verwees Bouchez naar de opvolging van Magnette. Wat de vorm betreft - paarsgeel of paarsgroen, met N-VA of met de groenen - stelt hij naar eigen zeggen dus geen voorwaarden.

Bouchez wil wel een federale ploeg die op meer dan 76 Kamerzetels kan rekenen, het verzamelde gewicht van de zes paarsgroene partijen in het parlement. “Zo zouden we het geen vijf jaar volhouden”, zei Bouchez. “Wij willen een zo groot mogelijke democratische basis, zonder al te grote onevenwichten tussen de gemeenschappen, maar als dat niet mogelijk blijkt willen we het land ook niet oneindig lang blokkeren.”

Door evdg, gjs
AANGERADEN
Meest recent