Kerstmarkt: Gentse nieuwkomers enthousiast

Foto: DVH

Gent -

Na een valse start vrijdagavond door het slechte weer, herpakte de kerstmarkt zich in het weekend helemaal. Drie Gentse handelaars die voor het eerst een standje hebben, toonden zich alvast heel tevreden met de opkomst en de sfeer.

“Zaterdag en zondag waren topdagen”, zegt organisator Quinten Goekint. “Het weer viel ook stukken beter mee dan de weersvoorspellingen.”

Over de herschikking van de kalender volgend jaar wou Goekint, die nog niet zeker is of hij in 2020 opnieuw de concessie zal krijgen, het voorzichtigheidshalve niet meer hebben.

Bar WIN, de wijnbar uit de Burgstraat, zag afgelopen weekend alvast heel wat toeristen passeren. “Vooral Duitsers en Fransen wilden onze homemade glühwein proeven”, zegt Maud Louisse. “Dat zijn natuurlijk kenners en ze zagen ook wel dat wij de enige stand zijn hier waar de glühwijn nog zelf wordt bereid.”

Kerstmarkt: Gentse nieuwkomers enthousiast
Maud Louisse in de stand van wijnbar WIN Foto: DVH
Kerstmarkt: Gentse nieuwkomers enthousiast
Foto: DVH
Kerstmarkt: Gentse nieuwkomers enthousiast
Bij Bar WIN wordt de glühwein nog ter plekke gemaakt Foto: DVH

Authenticiteit is ook een van de troeven van Balls & Glory, dat zelf vroeg om in een hutje in Klein Turkije te mogen staan. “Hier is veel passage, op de andere plekken blijven de mensen meer staan”, zegt Gille Leenknegt. ”Voor de gelegenheid pakken we uit met onze christmas special: verse ballen met een vulling van kalkoen en veenbessen.”

Kerstmarkt: Gentse nieuwkomers enthousiast
De christmas special van Balls & Glory: een verse vleesbal gevuld met kalkoen en veenbessen Foto: DVH

Voor Jana De Bruycker en Michiel De Baets van Winterborn is de kerstmarkt helemaal een vuurdoop. “Dit is de eerste keer dat we iets op de markt brengen”, zegt Michiel. Het Gentse koppel woonde eerste een jaar bij een familie in Ecuador voor zij beslisten om de daar in het dorp handmatig geweven wol van de alpaca in België te verkopen. Winterborn is ook een fairtradeverhaal want een deel van de opbrengst vloeit terug naar het dorp waar de wol wordt geweven. “Vooral de sjaals gaan vlot over de toonbank.”, zegt Jana. “Alpaca is dan ook de zachtste wol die er is. Maar het is ook gewoon heel plezant om hier te staan.”

Kerstmarkt: Gentse nieuwkomers enthousiast
Een gelukkig koppel in hun alpacastandje Foto: DVH
Door Geert Neyt
AANGERADEN