Poppenspeler uit Sesamstraat overleden in jaar waarin kinderprogramma 50 jaar bestaat

Bron © BELGA

Foto: AP

Het Kennedy Center zet zondagavond op een ceremonie in Washington het televisieprogramma Sesamstraat in de bloemetjes. Het wereldbekende kinderprogramma ontvangt een van de hoogste culturele onderscheidingen in de Verenigde Staten, maar er hangt een donker randje aan de dag. Want net zondag raakte de dood van een van de belangrijkste poppenspelers bekend.

Het inmiddels vijftig jaar oude Sesamstraat is het eerste televisieprogramma dat een van de zogenaamde Kennedy Center Honors in ontvangst mag nemen. Die onderscheidingen worden elk jaar uitgereikt aan mensen die met hun werk een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Amerikaanse cultuur.

De ceremonie vormt de gelegenheid voor een eerbetoon aan Carroll Spinney. Hij was tot vorig jaar de acteur die de personages Big Bird (Pino in de Nederlandstalige versie) en Oscar the Grouch (Oscar het moppermonster) tot leven wekte. Uitgerekend deze zondag raakte bekend dat Spinney op 85-jarige leeftijd is overleden.

Andere gelauwerden dit jaar zijn de funkband Earth, Wind & Fire, actrice Sally Field en zangeres Linda Ronstadt. De rapper LL Cool J zal de ceremonie in goede banen proberen te leiden. Traditioneel tekent ook de president present, maar Donald Trump, die weinig populair is in Amerikaanse culturele middens, zal er weerom niet bij zijn.

Door gjs