Flanders Classics en Golazo blijven kibbelen over wereldbeker

Foto: BELGA

Zelf beweren ze nog steeds perfect samen te werken, maar als het over de hervorming van de wereldbeker veldrijden gaat, doen mandataris Flanders Classics en afwijzer Golazo niets liever dan moddergooien. Golazo meent dat Flanders Classics achter hun rug naar sommige gemeenten stapte om te vragen bij Golazo weg te gaan en naar de wereldbeker over te stappen. Volgens Flanders Classics kwam dat initiatief van de gemeenten zelf.

LEES OOK (N+). “Flanders Classics en Golazo zijn zoals twee kleuters die een pizza en een ijsje delen, maar ruziemaken over dat ene bord rodekool”

Even terug naar vrijdag. Golazo probeerde in de voormiddag nog snel een doelpunt te scoren door via een persbericht te melden wat iedereen al weken wist: hun zeventien crossen zullen niet participeren in de wereldbeker van 2020-2021, georganiseerd door concurrent Flanders Classics. Dus geen Koppenberg, Zonhoven, Hamme en Baal in de vernieuwde wereldbeker.

In de vooravond counterde Flanders Classics. Ruim vijf uur voor de deadline van het indienen van de kandidaturen liet de organisator van tal van voorjaarsklassiekers, waaronder de Ronde van Vlaanderen, weten dat hij al 31 kandidaten had die volgend veldritseizoen een wereldbekermanche willen organiseren. Voor de goeie verstaander: Flanders Classics heeft de karrenvracht crossen van Golazo niet nodig om zeven of acht wereldbekermanches op Belgische bodem te organiseren.

In de coulissen van Golazo klinkt het echter dat Flanders Classics achter hun rug zou hebben gepolst bij de stads- en gemeentebesturen van Hamme, Oudenaarde, Kortrijk en Niel om de samenwerking met Golazo op te zeggen en toch een kandidatuur voor de wereldbeker in te dienen. De versie van Flanders Classics luidt dat de gemeenten en steden in kwestie zelf hebben aangeklopt om te polsen of ze in de wereldbeker kunnen stappen, zonder medeweten van Golazo.

Flanders Classics en Golazo blijven kibbelen over wereldbeker
Foto: Photo News

Alle partijen houden intussen de lippen stijf op elkaar. In Niel klinkt het echter dat ze “zeer ambitieuze plannen hebben zijn met hun Jaarmarktcross”. Er zou zelfs al overwogen zijn om het huidige parcours grondig aan te passen om zo een spectaculairder/wereldbekerwaardig traject te kunnen presenteren.

Leuk detail: hoewel Golazo en Flanders Classics wat de wereldbeker betreft niet kunnen overeenkomen, hielden beide partijen vrijdag een vergadering over de 35 wielertoeristentochten die ze wél samen kunnen organiseren zonder elkaar in de haren te zitten. Ook in de cross van Zonhoven kan dat. De wedstrijd van gisteren wordt georganiseerd door Golazo, maar behoort tot het klassement van de Superprestige, dat in handen is van Flanders Classics.

Geen contract van vier jaar

Flanders Classics heeft van de UCI een mandaat gekregen om vier jaar lang de wereldbeker te mogen organiseren, maar dat wil niet zeggen dat de veertien of zestien crossen die begin februari worden bekendgemaakt ook daadwerkelijk voor vier jaar zeker zijn van een wereldbekermanche. Ze zijn enkel zeker van hun plek op de wereldbeker van 2020-2021, nadien worden de parcoursen geëvalueerd. Het zou dus kunnen dat er vanaf de winter 2021-2022 andere crossen tot de wereldbeker toetreden. Het is ook de reden waarom Golazo benadrukt dat het slechts voorlopig niet meestapt in de wereldbeker. In 2021-2022 kan hun standpunt veranderen.

Door Bram Vandecapelle
AANGERADEN
Meest recent