Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

09/12/2019 - Unknown
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Lotte Debrouwere

Eenzame dagen

Honderden gedaanten waren door de straten. Auto’s doen van bumper aan bumper, winkeldeuren wapperen open en dicht ,en de kassa’s rinkelen zich tilt. Shoppingdagen. De Kerstman speelt Sinterklaas naar huis, de winter wordt een ‘event’ en de consument kwam, zag en koopt zich onnozel.

Ondertussen vraagt de ene single aan de andere “wat hij nu gaat doen met oudejaarsavond”. En dat, dat is wat zo’n zeer doet. De stress die weer toeslaat, voor zij die alleen zijn. Niet voor iedereen natuurlijk, want iedereen bestaat niet. Maar wel voor veel single mensen. Mensen die al wat ouder zijn, niet meer per se willen uitgaan, maar nog een stal zoeken waar ze mogen schuilen op de avond waarop ze liever niet alleen zijn. Ze hebben de zoektocht lang voor zich uitgeschoven, maar nu moeten ze wel iets doen. In actie schieten. Want kerstbomen worden gezet, pakjes hunkeren naar strikjes en de jingle bells zijn in aantocht. Ze mogen niet achterblijven. Dus komt de vraag die schuurt. De onzekere vraag. Bij wie kunnen ze? Mogen ze? Eventueel en misschien? Aanschuiven?

En ja hoor, ze kunnen ook niets doen. Rug recht en moedig voorwaarts. Gewoon alleen zitten met de feestdagen. Niet meedoen aan die hele santenboetiek. Maar doe dat maar eens. Toen ik single was, heb ik het nog geprobeerd. Laconiek gezegd: “Weg met het fake gedoe, op oudjaar kijk ik liever een filmpje en ga ik lekker vroeg slapen.” Tot het zover was. Ik installeerde me met deken en bijhorende ronkende kat, keek de film en huilde me stilletjes het nieuwe jaar in.

Honderden gedaanten waren door de straten. Auto’s doen van bumper aan bumper, winkeldeuren wapperen open en dicht, en de kassa’s rinkelen zich tilt. Shoppingdagen. Voor velen de voorbode van eenzame dagen.