Abonnee worden? Kies je leesformule

09/12/2019 - Extra
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Wouter Deboot: fietsen voor gevorderden.   rr

‘Iedereen beroemd’-fietser Wouter Deboot laat de Australische outback achter zich

“Hoe zuidelijker, hoe vriendelijker”

De eindeloze Stuart Highway is achter de rug. Vanavond begint eenzame fietser Wouter Deboot (37) in Iedereen beroemd aan zijn tocht langs de zuidkust van Australië. Daarna volgt Nieuw-Zeeland. “Mochten ze me vragen om er een jaar te wonen, twijfel ik geen seconde.”

Fietsen voor gevorderden. Zo kan je het avontuur van Wouter uit Meulebeke omschrijven. De avonturier fietst elke maandag op Eén dwars door Oceanië. De voorbije weken legde hij al 3.000 km af, van noord naar zuid. Achter de desolate outback zette hij vorige aflevering een punt. “Ik deed de gehele tocht in verschillende stukken, alles bij elkaar was ik vier maanden onderweg”, zegt Wouter, die drie weken geleden de laatste opnames maakte. “Heftig, maar het verveelde me geen seconde. Ik mis het zelfs enorm.”

Wouter is als eenzame fietser niet aan z’n proefstuk toe. “In mijn eerste tv-trip beperkte de reis zich tot een rondje Vlaanderen, van De Panne naar Kessenich. Daarna fietste ik van Gent naar het noorderlicht, en fietste ik 7.000 km dwars door Amerika. Ik kreeg de fietsmicrobe met de paplepel binnen. Mijn grootvader had het destijds tot beroepsrenner kunnen schoppen, maar zijn vader stierf vroegtijdig waardoor hij z’n fiets aan de haak heeft moeten hangen. Mijn vader fietste vroeger dagelijks naar z’n werk, 35 km verderop. Ik probeerde ooit zelf om renner te worden, maar dat bleek al gauw niks voor mij.”

Verloren opnames

De kijker ziet Wouter in z’n eentje bezig, maar in werkelijkheid is er altijd iemand mee voor logistieke ondersteuning. “En uit veiligheid. Vroeger fietste ik alleen, en toen ben ik opnames kwijtgespeeld. Soms door slordigheid. Maar ook door onverantwoorde risico’s die ik nam. Fietsen door noodweer is nefast voor je materiaal. Ik deed dat traject dan niet opnieuw, er is sowieso uren beeldmateriaal. Het was alleen jammer als daardoor een goed interview verloren ging. (lacht) Ik moest vroeger ook zoveel spullen meenemen dat ik amper nog energie had om te fietsen en mensen te interviewen. Ik was immers op pad met twee gopro’s, één drone, een grote camera en mijn persoonlijke bagage.”

In de outback ontmoette Wouter weinig volk, al had hij geluk met de schaarse passanten. Hij kwam zelfs een gevluchte nazaat van een afgezette Kroatische koning tegen. “De eerste dagen heb ik me afgevraagd of het wel een goed plan was om door niemandsland te trekken. Maar mensen die daar rondlopen, doen dat niet toevallig. Elke persoon had een verhaal, een reden om daar te zijn.”

Aboriginals

“Hoe verder ik fietste, hoe vriendelijker men werd. Bij de start in Darwin waren ze zeer direct. Dat waren zeg maar de Nederlanders van Australië. Soms mocht ik daar zelfs niet eens filmen. Aan de zuidkust en zeker in Tasmanië was men dan weer supervriendelijk. Ook in Nieuw-Zeelandbleek iedereen zeer laid back. Ik had soms enige schroom om op iemand af te stappen, maar zij stelden me steeds gerust.”

De mentaliteit van wie Wouter onderweg tegenkwam veranderde voortdurend. “In de outback waren ze uitgesproken racistisch tegenover aboriginals. Niemand verbloemde dat. Terwijl de Maori en Nieuw-Zeelanders veel beter met elkaar kunnen opschieten. Daar willen ze samen aan de toekomst werken. ”

Hoewel Wouter lovend is over Nieuw-Zeeland, zegt hij ook dat hij zich tijdens de eerste etappes daar het minst veilig voelde. “Door de werkloosheid zag ik er veel armoede en ook motorbendes teisterden de regio. Soms voelde ik me bedreigd. Dan reed ik een oprit op om te laten uitschijnen dat ik daar woonde.”

Honderden vliegen ingeslikt

Platte banden zijn Wouter veelal bespaard gebleven. “Ik had wel grote schrik op die Stuart Highway. Mastodonten van vrachtwagens, trucks die vier opleggers trekken, raasden me voorbij. Als je daarmee in botsing komt, maak je geen enkele kans om het te overleven.”

Ook de hitte was zwaar. “Maar toch verkies ik fietsen in de warmte”, zegt Deboot. “In de koude van Scandinavië zag ik meer af. Het zorgde er ook voor dat de batterijen van mijn camera’s meteen leeg waren. Wel eén groot nadeel aan die warmte in Australië: de miljarden vliegen in de outback. Ik denk dat ik er minstens honderd heb ingeslikt. De locals hadden zich al lang neergelegd bij die vliegenplaag. Er valt toch niks aan te doen.”

Dwars door Oceanië is tot volgende zomer in Iedereen beroemd te zien. Plannen voor een nieuwe trip zijn er nog niet. “Die vier maanden hebben veel energie gekost. Bovendien werk ik nu mee aan de montage en aan een boek over de tocht. “Maar een jaar wonen in Nieuw-Zeeland? Dat doe ik direct. Het is de andere kant van de wereld, maar ik voelde er zo vaak thuis.”

Iedereen beroemd, Eén, maandag 19.40 uur

AANGERADEN
Meest recent