Abonnee worden? Kies je leesformule

09/12/2019 - Veldrijden
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Belgisch kampioen Toon Aerts hield in Zonhoven Laurens Sweeck af na een spannende strijd.  BELGA

Toon Aerts houdt in Zonhoven Laurens Sweeck af

Als de sterkste niet meedoet, wint de slimste

Na vijf weekends dominantie van Mathieu van der Poel kregen onze landgenoten dit weekend nog eens een kans op de zege. Zaterdag in Essen won Quinten Hermans het voorgerecht na een lange solo. Zondag in Zonhoven was het wel spannend. Toon Aerts en Laurens Sweeck vochten een mooi duel uit, tot Sweeck in de slotronde viel en de Belgisch kampioen de hoofdvogel wist te pakken. “In Laurens zijn plaats had ik zaterdag niet gecrost in Essen”, aldus de gewiekste Aerts.

Zijn alle inwoners van Rijkevorsel stijfkoppen? Je zou het bijna denken. Deze week maakten we kennis met een fietser uit het Kempense dorp die weigerde een vrachtwagen te kruisen omdat die volgens hem niet genoeg plaats liet op de rijweg om met zijn speedpedelec te passeren. De man werd een hit op de sociale media.

De zege van zijn dorpsgenoot Toon Aerts in Zonhoven zal minder clicks scoren op YouTube. Ook minder dan de spectaculaire val van Laurens Sweeck in de slotronde, waardoor Aerts vrij spel kreeg naar de zege. Maar Aerts is wel degelijk stijfhoofdig/slim. De Belgische kampioen stond zaterdag niet aan de start in Essen. “Zonhoven was een manche van de Superprestige en Laurens en ik stonden vooraf samen aan de leiding. Ik zou het dom van mezelf gevonden om dan toch ook in Essen te starten. Ik had het in Laurens zijn plaats niet gedaan”.

Sweeck reed wél een dubbel weekend en werd zowel in Essen als in Zonhoven tweede. Niet dat Sweeck in Zonhoven minder goed voor de dag kwam omdat hij ook in Essen had gereden. Maar misschien was Aerts bij een dubbele boeking de tweede dag minder sterk geweest. “Ik was goed, maar zeker niet top. De stage van de voorbije weken zat nog in de benen. Dit is een opkikker.”

Zeker omdat Aerts in tegenstelling tot Sweeck geen zandspecialist is. Maar ook daar had Aerts iets op gevonden. Vorige week zondag reed hij niet mee in Mol omdat hij geen uur à bloc wou gaan. “In de plaats heb ik toen een beetje in het zand geoefend op een beachvolleybalveldje in Rijkevorsel. Op stage in Girona kon ik dat niet, want daar vind je vooral rotsen.”

Na een moeilijk seizoenbegin lijkt Aerts opnieuw the best of the rest te worden achter Mathieu van der Poel. Een plaats hoger weigert hij te ambiëren, ook al zitten de komende wedstrijden van Ronse, Overijse en Namen hem als gegoten. “Het verschil met Mathieu is te groot. Hij is niet één, maar twee of drie klassen te sterk. Ik hoop wel kort achter hem te eindigen, zoals ik dat vorig jaar soms kon.”

Net als vorig jaar mikt Aerts ook op het BK. Daar komt hij allicht ook Wout van Aert tegen. “Ik weet niet wat ik van Wout mag verwachten. Net als half Vlaanderen ben ik vorige week enorm geschrokken van het litteken op zijn been. Ik denk dat, als hij al op het BK aan de start zal staan, dat al een overwinning op zich is”, aldus Aerts, die in Zonhoven ook rondreed met een pleister op het been. “Een klein wondje. Vorige week in Kortrijk ben ik gevallen omdat ik na de start een rotonde verkeerd inschatte.” Het zou zijn dorpsgenoot op zijn speedpedelec niet zijn overkomen.

AANGERADEN
Meest recent