Abonnee worden? Kies je leesformule

09/12/2019 - Unknown
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Papa Koen en Tias bij de gevaarlijke oversteek aan de R4.if

Amper vijf seconden om met fiets R4 over te steken: “Niet genoeg!”

Zelzate

-

Koen Van Waesberghe is boos: de beloofde aanpassing van de verkeerslichten op een gevaarlijk kruispunt met de R4 is er nog altijd niet. Zijn zoon Tias moet daar elke dag met de fiets oversteken en heeft daar exact vijf seconden voor....

De elfjarige Tias Van Waesberghe uit de Akker stuurde Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) begin september een brief. Daarop heeft het Agentschap Wegen en Verkeer de oversteektijd voor voetgangers en fietsers op het kruispunt van de R4 met de Akker/Rijkswachtlaan aangepast.

“In het oude plan kregen voetgangers en fietsers slechts vijf seconden groen en in totaal elf seconden om over te steken tot de R4 weer groen kreeg. In het nieuwe plan wordt de groentijd verlengd naar acht seconden, zodat er vijftien seconden tijd is voor het verkeer op de R4 weer groen krijgt”, liet AWV begin november weten.

Klacht voor nalatigheid

Maar de uitvoering van het nieuwe verkeersplan laat op zich wachten. “Tot mijn grote ergernis is nog altijd niets veranderd aan de oversteektijd voor fietsers. Het zijn net de donkerste dagen van het jaar en dit kruispunt is nu bovendien ook opgenomen in de lijst van 314 zwarte punten in Vlaanderen”, zegt papa Koen, die zijn elfjarige zoon hier elke dag met een bang hart laat oversteken.

Wegen en Verkeer beloofde drie seconden extra, maar timing lichten nog altijd niet aangepast

“Het is niet alleen de oversteektijd die aangepast moet worden. De tijd tussen rood op de R4 en groen voor de kruisende fietsers van de Akker bedraagt maar één seconde. Wagens en vrachtwagens op de R4 proberen vaak nog snel door het net aangefloepte rode licht te rijden en dat is levensgevaarlijk voor de mensen die uit de Akker komen. We overwegen een klacht in te dienen voor grove nalatigheid”, zegt Koen Van Waesberghe strijdvaardig. (zvd)

AANGERADEN