Abonnee worden? Kies je leesformule

09/12/2019 - Unknown
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De brandweer racete naar de Molstenstraat waar brand uitgebroken was in een woning.gsd

Brandweer tijdens oefening opgeroepen voor echte brand

Oostrozebeke/Meulebeke/Ingelmunster/Tielt

-

Net toen ze 19 slachtoffers aan het evacueren was uit het rusthuis in Oostrozebeke moest de brandweer uitrukken voor een brand op De Ginste. Gelukkig ging het in het eerste geval om een oefening en bleef in het tweede geval de schade beperkt.

Om de communicatie en de samenwerking te optimaliseren, hielden de brandweerposten van Ingelmunster en Meulebeke vrijdagavond een grote oefening in het woon-zorgcentrum Rozenberg in de Kalbergstraat. Volgens het scenario was er brand uitgebroken op de eerste verdieping. De brandweer moest negentien gewonden redden, gespeeld door kinderen van kunstacademie Art’Iz.

Net toen de brandweermannen rond 20.40 uur bezig waren om de slachtoffers uit het gebouw te halen, kwam er een oproep binnen. Alsof de duivel ermee gemoeid was, was er enkele kilometers verderop in de Molstenstraat een echte brand uitgebroken. “De brandweer zei plots dat ik best naar De Ginste ging, omdat het daar brandde”, zegt burgemeester Luc Derudder (Oostrozebeke.nu) die de oefening bijwoonde.

Schoorsteen losgekomen

De brandweermannen van Meulebeke stonden in de Kalbergstraat met een wagen stand-by. Ze stopten de evacuatie, ontkoppelden hun brandweerslangen en vertrokken met zes man richting de Molstenstraat zo’n drie kilometer verder. Ze werden bijgestaan door de brandweerpost van Tielt.

In de Molstenstraat was brand uitgebroken boven een houtkachel. Het gezin had onlangs de schoorsteen laten vegen, maar daarbij was wellicht een buis verschoven. “Ik was net mijn zoon gaan halen, toen mijn vrouw belde dat het huis vol rook hing”, zegt de man. “De vlammen sloegen tegen het plafond.”

De brandweer kreeg de brand op tijd onder controle. Ze haalden de wand en isolatie weg en ontmantelden een deel van de kachel. De brand- en rookschade bleef beperkt. In de Kalbergstraat liep de oefening ondertussen op zijn einde.(gsd)

AANGERADEN