Zuid-Afrikaanse is nieuwe Miss Universe, Belgische Angeline Flor Pua niet in top 20

Bron © USA Today, E News

Foto: AFP

De nieuwe “Miss Universe” komt uit Zuid-Afrika. Het gaat om de 26-jarige Zozibini Tunzi, die iedereen overtuigde met haar pleidooi om jonge vrouwen meer te leren over leiderschap. Tweede en derde plaats waren voor Miss Puerto Rico en Miss Mexico.

“Een van de belangrijkste zaken die we jonge meisjes vandaag moeten leren is leiderschap”, verklaarde Tunzi. “Het is iets dat een lange tijd ontbrak bij jonge meisjes en vrouwen - niet omdat we dat willen maar omdat de maatschappij bepaalt hoe vrouwen bestempeld moeten worden.”

“Ik denk dat we een van de krachtigste wezens op aarde zijn en dat we elke kans moeten krijgen. We moeten deze jonge meisjes leren om hun plaats op te eisen. Er is niets zo belangrijk als je plaats opeisen in de maatschappij”, aldus Miss Zuid-Afrika nog.

“Ik ben opgegroeid in een wereld waar een vrouw zoals ik, met mijn huidtype en mijn type haar, nooit als mooi beschouwd kon worden”, zei Tunzi. “Ik denk dat het tijd is dat dat vandaag verandert.”

Tunzi nam het op tegen 90 andere kandidates en volgt Catriona Gray uit de Filipijnen op. Voor België nam de Antwerpse Angeline Flor Pua (24) deel, die het in 2018 schopte tot Miss België, maar ze haalde het podium niet.

LEES OOK. Waarom ons land een ‘oude’ Miss België naar finale Miss Universe stuurt, en die meteen een van de populairste kandidates is (+)

De finale ging tussen Zuid-Afrika, Mexico en Puerto Rico. Uiteindelijk werd de Zuid-Afrikaanse Zozibini Tunzi (26) tot Miss Universe gekroond, met Miss Puerto Rico Madison Anderson als haar eerste eredame en de Mexicaanse Sofía Aragón op de derde plaats.

Zuid-Afrika won ook in 2017 de titel. Tot dan had het land alleen nog maar in 1978 die eer gekregen. Nog voor de geschiedenisboeken: de 20-jarige Swe Zin Htet, ofwel Miss Myanmar, was de eerste openlijk lesbische kandidate ooit die deelnam aan Miss Universe. Ze outte zichzelf in een interview vlak na haar aankomst in Atlanta, waar de wedstrijd plaatsvond.

De presentatie van de show was opnieuw toevertrouwd aan de Amerikaan Steve Harvey, ondanks zijn misser in 2015, toen hij het verkeerde land tot winnaar uitriep. Hij slaagde er niet in die gênante herinnering te doen vergeten: deze keer riep hij door een foutje met de autocue het verkeerde land uit tot winnaar in de subcategorie van beste nationale kostuum. Het was de Miss zelf die hem corrigeerde: zij vertegenwoordigde Maleisië, niet de Filipijnen.

Door adb