Inbreker woont dagenlang onopgemerkt op oprit voor hij toeslaat

Bron © BELGA

Inbreker woont dagenlang onopgemerkt op oprit voor hij toeslaat in Mechelen (themabeeld) Foto: Photo News

Voor de correctionele rechtbank van Mechelen moest zich maandag een man verdedigen voor een inbraak eerder dit jaar. Opvallend: de man, die illegaal in ons land verblijft, verbleef al enkele dagen onopgemerkt in een stacaravan die geparkeerd stond op de oprit van de woning waarin hij later toesloeg. De man geeft de feiten toe.

De man liet zich vertegenwoordigen door een advocaat. Hij werd door de kleinzoon van de bewoners op heterdaad betrapt toen hij aan de voordeur stond met een ijzeren staaf. Hij kon wegvluchten, maar werd door de politie gevat. Tijdens zijn verhoor gaf de man de feiten toe en bekende hij eveneens dat hij al enkele dagen in een caravan van de familie woonde die op de oprit geparkeerd stond, en dit zonder medeweten van de eigenaars. De eigenares van de woning stelde zich burgerlijke partij.

“Ik denk dat die man gestoord is”, zei ze. “Alles wat gestolen werd, is reeds teruggegeven, maar ik voel me wel onveilig omdat ik weet dat hij daar al dagenlang zat en ons dus in het oog kon houden.” Haar advocaat vroeg een morele vergoeding van 500 euro en een schadevergoeding voor het besmeuren van de matras en lakens in de caravan.

“Deze feiten worden niet betwist, alle gestolen goederen zijn teruggevonden en teruggegeven aan de eigenaars”, klonk het bij de verdediging. “Deze man zit volop in een asielprocedure, maar wacht op een beslissing, hij heeft geen inkomen en kan dus geen geldboete betalen. Ik vraag een straf met gedeeltelijk uitstel en zonder boete.”

Het parket vorderde 8 maanden en 800 euro, de man kent zijn vonnis op 6 januari.

AANGERADEN