Opmerkelijk: Netflix domineert nominaties Golden Globes met ‘Marriage Story’ en ‘The Irishman’

© AP

Streamingdienst Netflix kan een hele hoop Golden Globes in de wacht slepen. De films “Marriage Story” en “The Irishman” zijn beide genomineerd voor respectievelijk zes en vijf awards, waaronder die voor de beste dramafilm. Dat blijkt maandag na de bekendmaking door de Hollywood Foreign Press Association van de nominaties voor de eerste awardshow in film- en televisieland van 2020, die plaatsvindt op 5 januari.

evdg

“Marriage Story”, een film van Noah Baumbach met Scarlett Johansson en Adam Driver die het verhaal vertelt van een moeilijke scheiding, haalt de meeste nominaties binnen. Naast die voor beste dramafilm, maakt de film ook kans op de Golden Globe voor de beste actrice (Scarlett Johansson), beste acteur (Adam Driver), beste actrice in een bijrol (Laura Dern), beste muziek en beste script.

Vijf nominaties zijn er voor het maffia-epos van Martin Scorcese, “The Irishman”, eveneens een Netflix-film, en voor “Once Upon a Time in Hollywood” van Quentin Tarantino. Opvallend bij de film van Scorcese is dat zowel Al Pacino als Joe Pasci kans maken op de Golden Globe voor de beste mannelijke bijrol, maar dat hoofdrolspeler Robert De Niro naast de nominatie voor beste acteur grijpt.

De thriller over de aartsvijand van Batman, “Joker”, met Joaquin Phoenix haalt vier nominaties binnen, net als “The Two Popes”, een derde film van Netflix.

17 nominaties voor Netflix-werk

Netflix is volgens New York Times pas vanaf 2016 een kanshebber voor de Golden Globes, toen Idris Elba genomineerd werd voor “Beast of no nation”. Nu haalt de streamingdienst alleen al in de 11 filmcategorieën 17 nominaties binnen, met drie van vijf mogelijke kanshebbers voor de beste dramafilm. Ook verschillende Netflix-reeksen, waaronder “The Crown”, werden genomineerd.

© AP

Ook andere streamingplatformen zoals Amazon en Apple maken kans op prijzen. Zo maakt “The morning show” van Apple TV+, dat op 1 november gelanceerd werd, kans op de Golden Globe voor beste dramatische televisieserie, terwijl Amazon-series “Fleabag” en “The Marvelous Mrs. Maisel” kans maken op de award voor de beste comedyserie.

Ricky Gervais gastheer

De Golden Globes, die gelden als een goede graadmeter voor de Oscars, worden op 5 januari uitgereikt in Beverly Hills. Gastheer dit jaar is de Britse comedian Ricky Gervais, vooral bekend van “The Office”, die al voor de vijfde keer de ceremonie aan elkaar praat.

LEES OOK