Lichtinstallatie bezwijkt onder felle rukwinden, schade te groot voor heropbouw

  • De lichtinstallatie in het Koning Albert I-park bleek niet bestand tegen de felle rukwinden van maandag.
Brugge / Oostkamp / Zedelgem / Knokke-Heist / Damme / Blankenberge / Zuienkerke / De Haan / Jabbeke / Beernem / Torhout -

Het stormweer van maandag veroorzaakte een stortvloed aan oproepen voor de brandweer. In onze zone 1 waren dat er meer dan zestig. Vooral de kustregio werd getroffen door stormwind, maar het opvallendste incident deed zich voor in Brugge: daar waaide een lichtinstallatie van Wintergloed in het water.

De spuitgasten van Brandweerzone 1 holden maandag de hele dag van incident naar incident. In totaal kreeg de zone meer dan zestig oproepen binnen. Het ging dan vooral om kleinere stormschade: omgewaaide hekken of losgekomen dakbekleding. De wind blies met een kracht tot 90 kilometer per uur.

In Blankenberge werd de Langestraat tussen de Kerk- en Weststraat een tijdlang afgesloten. Enkele losgekomen stukken aan gebouwen vormden daar onder andere gevaar. In de Van Monsstraat werd een bouwvallige garagepoort omver geblazen. Het staketsel werd in de voormiddag afgesloten voor wandelaars tijdens hoogwater.

Uit water gehaald

“Vooral de kustregio lijkt deze namiddag (maandagnamiddag, nvdr.) getroffen door de onstuimige weersomstandigheden”, klonk het bij Ilse Mayens, woordvoerster van Zone 1. “Verder waren er ook enkele oproepen in de regio Brugge-Oostkamp. Het gaat dan vooral om losgekomen dakbekleding, stellingen, dakbekleding, dakgoten, hekken en dergelijke. Hier en daar is er ook een omgewaaide boom.” Ook in Knokke-Heist waren meerdere gevallen van stormschade.

Ook in het Brugse kwamen dus verschillende oproepen voor stormschade binnen. De meest opmerkelijke: één van de lichtinstallaties van Wintergloed, het lichtparcours door de stad, kwam in het water terecht. Het werk in de fontein in het Koning Albert I-park kwam door de hevige rukwinden deels in het water terecht. “Zicht op de precieze schade hebben we nog niet”, klonk het bij Nico Blontrock (CD&V), schepen van Cultuur.

Later bleek dat lichtinstallatie niet meer heropgebouwd kon worden. Tot die conclusie kwam de verantwoordelijke firma maandagmiddag. De installatie was nochtans gekeurd en zou bestand moeten zijn tegen de hevige wind. Maar de storm maandagmiddag slaagde er toch in om het bouwwerk in het water te doen belanden. Het Genkse bureau Painting with Light, dat het lichtconcept uittekende en installeerde, haalde maandag nog de installatie uit het water en zoekt een alternatief. De verzekeringen zullen later moeten bekijken wie moet opdraaien voor de schade.

Langs de Galbertuslaan in Sint-Michiels (Brugge) kwam een stelling los. En ook langs de Lange Vesting vielen enkele hekken ter hoogte van werken omver. In het Waggelwaterpark kwam een boom naar beneden. De brandweer kwam daar ter plaatse om alles op te ruimen.

Door Junior Verbeeke en Tim Lescrauwaet
AANGERADEN
Meest recent