Boze Poetin hekelt “politiek gemotiveerde” beslissing om Rusland uit te sluiten op Olympische Spelen

Bron © BELGA, Reuters

Foto: AFP

De Russische president Vladimir Poetin heeft de “politiek gemotiveerde” beslissing van het Wereldantidopingagentschap (WADA) gehekeld om Rusland vier jaar uit te sluiten van de meeste grote internationale sporttoernooien. Hij dreigt ook met een beroepsprocedure.

Het Wereldantidopingagentschap (WADA) besliste deze week unaniem om Rusland vier jaar uit te sluiten van de Olympische Spelen. Het land mag ook niet deelnemen aan WK’s.

De internationale dopingjagers konden niet anders dan de Russen laten voelen dat het hen menens is met de strijd tegen de georganiseerde staats­doping – want zo moet het Russische sportsysteem van de laatste tien jaar omschreven worden: onlangs werd duidelijk dat de Russen dopingdata hebben gemanipuleerd.

LEES OOK. “Byebye Olympische Spelen (en WK voetbal)”: waarom de hardnekkige Russen voor een tijdje uit de internationale topsport verdwijnen (+)

De Russische president ziet dat enigszins anders. “Het Russisch Olympisch Comité treft geen schuld”, zie hij in de marge van de Oekraïne-top in Parijs. “En als het comité niets kan worden verweten, moet Rusland onder zijn nationale vlag aan wedstrijden kunnen deelnemen.” Volgens Poetin moet elke straf aan dopingzondaars onder de Russische atleten “individueel” en niet “collectief” worden opgelegd.

De Russische president gelooft dat de beslissing van het WADA “in tegenspraak is met het Olympisch Handvest” en stelt dat Moskou er beroep tegen kan aantekenen. “Er is alle reden om te geloven dat deze beslissing niet werd genomen in het belang van een cleane sport, maar uit politieke motivatie”, klinkt het nog.

Rusland krijgt 21 dagen de tijd om in beroep te gaan bij het internationale sporttribunaal TAS, dat dan zo’n vier maanden later uitspraak zal doen.

“Beslissing is niet genomen om de sport zuiver te houden”

De beslissing van het Wereldantidopingagentschap (WADA) om Rusland vier jaar uit te sluiten van Olympische Spelen is volgens Poetin “politiek gemotiveerd”. Volgens hem is de beslissing “in strijd met het olympisch handvest”.

“Het Russisch olympisch comité wordt niets verweten dus dan moet een land kunnen deelnemen onder nationale vlag”, stelde de president op een persconferentie in Parijs. “Elke bestraffing moet individueel zijn en niet collectief.”

“Er zijn verschillende redenen om te geloven dat deze beslissing niet genomen is om de sport zuiver te houden, maar wel om politieke redenen”, aldus Poetin.

WADA maakte maandag bekend dat Rusland vier jaar niet welkom is op belangrijke internationale sportevenementen, waaronder de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio, omdat recent duidelijk werd dat de Russen dopingdata hebben gemanipuleerd.

Klokkenluider juicht beslissing toe: “We moeten gerechtigheid brengen”

Boze Poetin hekelt “politiek gemotiveerde” beslissing om Rusland uit te sluiten op Olympische Spelen
Foto: BELGAIMAGE

Grigory Rodchenkov, de Russische klokkenluider die enkele jaren geleden al naar de Verenigde Staten moest vluchten nadat hij had aangetoond dat er in zijn land een door de staat gestuurd dopingprogramma bestaat, juicht in eerste instantie de beslissing van het WADA toe.

“Eindelijk worden fraude, leugens en vervalsingen van onmetelijke omvang voldoende bestraft”, liet hij weten in een reactie aan de Britse openbare omroep BBC. “Maar er is nog meer te doen. Atleten uit sporten zoals bobslee, biatlon, skiën, gewichtheffen en atletiek zouden met terugwerkende kracht bestraft moeten worden. De stalen van de Olympische Spelen van Londen en Sotsji zouden opnieuw getest moeten worden met de kennis die we nu hebben. Voor de stalen van Londen 2012 hebben we maar een paar maanden tijd meer, want volgend jaar bereiken we al de deadline van acht jaar”, riep Rodchenkov op.

“We moeten gerechtigheid brengen. In Rusland is er een volledige generatie van cleane atleten die nu hun dromen mogen opbergen door deze valsspelers.”

LEES OOK. “De Russische uitsluiting is een kleine prijs voor zoveel wangedrag, maar de collectieve schuld treft het hele land”

Door gg