Sociale huurders moeten 10.000 euro terugbetalen nadat blijkt dat ze 4 appartementen en 16 bouwgronden in Turkije bezitten

Foto: WAS

Antwerpen -

Een Turks koppel in een sociale woning in Antwerpen moet binnenkort verhuizen én zo’n 10.000 euro terugbetalen aan de stedelijke sociale verhuurder Woonhaven. Ze hadden immers heel wat vastgoed in het buitenland en dus geen recht op hun sociale woning.

“Er zijn nog een tiental soortgelijke zaken hangende. Zo komt er plaats voor wie het wel nodig heeft,” zegt een tevreden schepen van Wonen Fons Duchateau (N-VA, foto).

Te veel verdienen

Sinds enige tijd laat de stad het bedrijf SozaXpert uitzoeken of sociale huurders wel voldoen aan de voorwaarden, zoals het niet bezitten van vastgoed of bouwgronden in het buitenland. De huurders kunnen er immers inkomsten uit halen en eigenlijk te veel verdienen.

Sociale huurders moeten 10.000 euro terugbetalen nadat blijkt dat ze 4 appartementen en 16 bouwgronden in Turkije bezitten
Fons Duchateau (N-VA). Foto: Jeroen Hanselaer

Voor het eerst is in Antwerpen een koppel veroordeeld voor dit soort woonfraude. Het tweetal kocht eind 2015 in Turkije vier appartementen en zestien bouwgronden. De appartementen werden verhuurd. Het koppel moet nu hun huurkorting (zo’n 6.000 euro), maar ook het onderzoek (zo’n 4.000 euro) terugbetalen. Ze moeten ook op zoek naar een nieuwe woonst.

Duchateau is tevreden met de beslissing, omdat volgens hem privacy geen issue bleek te zijn en omdat er nu plaats vrijkomt voor wie echt nood heeft aan sociale woonvoorzieningen. Hij hoopt dat Vlaanderen deze Antwerpse proefaanpak ook elders gaat aanbieden.

Door cm
AANGERADEN