Massa klachten na seksistische lezing van Jeff Hoeyberghs, Orde der Artsen opent onderzoek

Bron © Eigen berichtgeving, belga

Foto: fvv

Gent -

Bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen zijn al tientallen klachten binnengelopen nadat gisteren beelden opdoken van een lezing aan de UGent waarin plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs vorige week bijzonder vrouwonvriendelijke uitspraken deed. De Orde der Artsen heeft ondertussen een onderzoek ingesteld. Maar de organiserende studentenvereniging KVHV en Hoeyberghs zelf zien het probleem niet.

Vrouwen zijn “lui” of “willen de privileges van de mannelijke bescherming en geld, maar ze willen niet meer hun benen opendoen”.

Het is slechts een van de seksistische uitspraken van Jeff Hoeyberghs tijdens een lezing aan de UGent vorige week woensdag. Het discours is bedenkelijk, maar wordt in de zaal meermaals op gelach en applaus onthaald. Minister Maggie De Block (Open VLD), zelf arts, reageerde op Twitter en noemt de uitspraken van Hoeyberghs “pure schande”.

LEES OOK. Beelden van seksistische lezing Jeff Hoeyberghs veroorzaken ophef: “Vrouwen willen wel privileges, maar niet meer hun benen opendoen”

“Achterlijke praat”

Ook aan de Universiteit Gent is de verontwaardiging groot. Studentenclub KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond), die de lezing organiseerde, ligt onder vuur. Vrouwenrechtenorganisatie Campagne Rosa zal vrijdag betogen aan de universiteitsgebouwen en een open brief uitdelen. Ze vraagt, samen met twee studentenverenigingen, om de erkenning van KVHV in te trekken. Ze krijgen daarbij trouwens de steun van vakbond ACOD. De UGent bekijkt de zaak.

Dinsdagmorgen hebben SP.A-parlementsleden Hannelore Goeman en Katia Segers een klacht ingediend tegen de plastisch chirurg bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. “We mogen dergelijke seksistische, vrouwonterende – ja achterlijke – praat niet tolereren, niet als vrouw, niet als man”, zegt Katia Segers op Twitter.

In de klacht zeggen Segers en Goeman dat Hoeyberghs tijdens de lezing “de ene ranzige uitspraak over vrouwen na de andere” deed. Ze hebben het over een “een resem seksistische uitspraken” en “vormen van rabiate vrouwenhaat die niet alleen degoutant maar volgens ons ook strafbaar zijn”.

De twee zijn trouwens niet de enigen. Bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen luidt het dat ze overspoeld worden door klachten. Een exact aantal wilde het Instituut dinsdagvoormiddag nog niet communiceren, omdat ze blijven binnenlopen. Aan De Standaard laten ze weten dat het om “tientallen, zelfs meer dan honderd klachten” gaat. De juridische cel van het Instituut zal zich dinsdagmiddag buigen over de stroom aan klachten, om te bekijken of er wettelijke vervolgstappen kunnen worden gezet.

Geschorst als arts?

Ondertussen laat de Provinciale Raad van de Orde der Artsen Limburg aan Het Belang Van Limburg weten dat ze een onderzoek instelt naar de uitspraken van de plastisch chirurg. “Na het bekijken van het filmpje over de lezing van dokter Hoeyberghs hebben we geoordeeld dat de feiten voldoende ernstig zijn om ambtshalve op te treden”, zegt voorzitter Jos Vandekerkhof aan HBVL.be. Artsen moeten immers “te allen tijde de eer en waardigheid van hun beroep verdedigen”.

Als de onderzoekscommissie oordeelt dat Hoeyberghs de beroepseer in gedrang gebracht heeft, zal hij zich moeten komen verdedigen voor de provinciale raad. Wordt hij vervolgens veroordeeld, dan loopt hij het risico om geschorst te worden. Dat zou niet de eerste keer zijn. In 2009 werd Hoeyberghs al een aantal maanden geschorst omdat hij foto’s van patiënten op de website van zijn Wellnesskliniek had geplaatst, en omdat hij enkel gekleed in een slip had rondgelopen op een podium op de Grote Markt van Sint-Truiden. “Schending van het beroepsgeheim” en “aantasting van het medisch beroep”, oordeelde de Orde van Artsen toen al.

“Geen taboe”

Onze redactie probeerde de conservatieve studentenclub KVHV gisteren te contacteren, maar zonder resultaat. Op Facebook reageren de studenten wel:

“Zoals de traditie wil, nodigden we iemand uit die een zeer sterke mening heeft over huidige maatschappelijke problemen. Het doel is uiteraard om daarmee onderwerpen in het debat te gooien die onder normale omstandigheden onbespreekbaar zouden zijn. Aan taboe doen wij niet.”

 

“Plaatsvervangende schaamte”

De studentenclub ontkent niet dat Hoeyberghs controversiële zaken heeft gezegd. “Heel wat mensen, ook in de zaal, konden zich daar niet in vinden. Maar het doel van KVHV was bereikt: het debat was geopend en na de lezing is nog fel gedebatteerd over wat Hoeyberghs tijdens de lezing gezegd had.”

Maar zelfs ex-leden van KVHV vinden die uitleg onvoldoende en zijn snoeihard. “Vroeger was ik fier dat ik lid was van de studentenvereniging”, klinkt het op Facebook. “Nu is plaatsvervangende schaamte mijn deel.”

“Jouw probleem, schat”

Jeff Hoeybergs zelf ziet het probleem niet, blijkt uit zijn interview met VTM Nieuws. Hij is alleszins niet van plan zich te excuseren. Integendeel, hij stelt er: “Waar het over gaat is die behandeling dat vrouwen per se gelijk willen zijn. Dat ze wel de privileges willen hebben die de mannen hen geven, maar niet de elegantie die daarvoor traditioneel in ruil komt, nog steeds. Als je kijkt hoeveel belastingen betaald worden door mannen en hoeveel er opgesoupeerd worden door vrouwen, dan is de rekening heel gauw gemaakt (sic).”

Hoe ze zich als vrouw moet voelen bij zijn vrouwonvriendelijke uitspraken, vraagt de journaliste vervolgens. “Als dat de realiteit is, dan is dat de realiteit hé. Luister schat, de realiteit is niet lief hé.” En vervolgens: “Hoe u zich daarbij voelt, is uw probleem toch? Als jij niet tegen de waarheid kunt, heb je misschien geen vader gehad die je heeft geleerd hoe je met de waarheid om moet gaan. Zou dat kunnen?”

 

Play

bekijk ook

 

Beelden van seksistische lezing Jeff Hoeyberghs veroorzaken ophef: “Vrouwen willen wel privileges, maar niet meer hun benen opendoen”

Door Tuly Salumu, jvh
AANGERADEN