Aanklachten tegen Donald Trump onthuld: “Niemand, ook de president niet, staat boven de wet”

In Amerika hebben de Democraten in het Huis van Afgevaardigden dinsdag de impeachmentartikels tegen Donald Trump bekendgemaakt. Het gaat om twee beschuldigingen: misbruik van macht en het hinderen van de werking van het parlement. “Niemand, dus ook de president niet, staat boven de wet,” zei voorzitter van de commissie voor Justitie Jerry Nadler.

“Vandaag introduceert de Commissie Justitie van de Kamer van Afgevaardigden twee artikels van inbeschuldigingstelling tegen de president van de VS en dat in naam van de Grondwet en in naam van ons land. Het gaat om ernstige delicten”, zei de Democraat en voorzitter van de commissie Jerry Nadler. Hij vermeldde machtsmisbruik en het dwarsbomen van het parlement.

LEES OOK. Impeachmentonderzoek tegen Trump: bitsige debatten in Huis van Afgevaardigden

De Democraten stuurden aan op de procedure tot de afzetting van de president toen ze vernamen dat Trump aan Oekraïne gevraagd had om een onderzoek in te stellen naar Joe Biden. Volgens de oppositie komt dat neer op machtsmisbruik, zeker ook omdat hij de link legde naar militaire hulp aan Oekraïne op een ogenblik dat dit land in een gewapend conflict met Rusland verwikkeld is.

“Niet boven de wet”

“De president heeft druk uitgeoefend op Oekraïne, opdat dit land zou tussenbeide komen in onze presidentsverkiezingen van 2020. Daarmee heeft hij ook de nationale veiligheid in gevaar gebracht, de integriteit van de verkiezingen in opspraak gebracht en hij heeft zijn eed aan het Amerikaanse volk verbroken”, aldus nog Jerry Nadler.

De Democraten verwijten de president voorts dat hij geweigerd heeft om aan het onderzoek mee te werken, wat hem de beschuldiging oplevert dat hij de procedures van het Congres heeft gedwarsboomd. Nadler zei vervolgens “dat ook de president niet boven de wet staat”.

Kans op afzetting klein

Wellicht stemt het voltallige Huis van Afgevaardigden in de derde week van december over Trumps impeachment. Als een meerderheid in het Huis één van de ‘articles’ goedkeurt, is Trump de derde president in de geschiedenis die officieel ‘impeached’ is. Voor hem zijn alleen de presidenten Andrew Johnson in 1868 en Bill Clinton in 1998 lijdend voorwerp van een impeachmentprocedure geweest. De Republikein Richard Nixon ontliep de procedure door ontslag te nemen vooraleer er over een afzetting kon gestemd worden.

Johnson en Clinton werden wel vrijgesproken door de Senaat die over hen moest oordelen en daarvoor een tweederdemeerderheid moest hebben. Zo zou ook Trump aan de afzetting kunnen ontsnappen. In januari verhuist het dossier immers naar de Senaat, waar een echt proces met pleidooien en advocaten zal worden gehouden. Daar is de kans klein dat Trump uit zijn functie zal worden ontheven: in de Senaat, die het laatste woord heeft, vormen de Republikeinen nog steeds de meerderheid en zij zullen naar verwachting een blok vormen rond hun president.

bekijk ook

Impeachment uitgelegd in vijf stappen

Democraten starten afzettingsprocedure tegen president Trump: “Hij heeft de wet overtreden. Niemand staat boven de wet”

Zo klinkt Donald Trump als punkrocker: “I want nothing! I want nothing!”

Door evdg
AANGERADEN
Meest recent