‘Planepoolen’, ‘klimaatspijbelaar’ of ‘boomer’: deze woorden zijn genomineerd voor ‘Woord van het Jaar’

Bron © BELGA

In 2014 was het woord ‘stemfie’ een van de genomineerden Foto: BELGAIMAGE

Uitgeverij Van Dale en de VRT gaan opnieuw op zoek naar het Woord van Jaar nu het jaareinde nadert. Onder de 19 kanshebbers zijn onder meer ‘planepoolen’, ‘restregering’, ‘dampdode’ en ‘klimaatspijbelaar’, meldt Van Dale dinsdag.

Het publiek kon het voorbije jaar nieuwe woorden insturen die kans maken op de titel van het Woord van het Jaar 2019. Van Dale distilleerde 19 genomineerden uit de inzending. Dinsdag ging de stemming van start. Stemmen kan nog tot 16 december 17 uur via http://www.vandale.be/woordvanhetjaar.

‘Planepoolen’, ‘klimaatspijbelaar’ of ‘boomer’: deze woorden zijn genomineerd voor ‘Woord van het Jaar’

LEES OOK. Binnenkort snoert uw tiener u niet meer de mond met “Whatever”, maar met “OK, boomer”

De genomineerden zijn ‘babytheek’, ‘bezorgschaamte’, ‘boomer’, ‘dampdode’, ‘egelwegel’, ‘ecopopulisme’, ‘foertformatie’, ‘jagger’, ‘jeukrups’, ‘klimaatspijbelaar’, ‘lawaaiflitspaal’, ‘planepoolen’, ‘pretpedagogie’, ‘restregering’, ‘sorrymuseum’, ‘splinterkind’, ‘toiletplant’, ‘verthuizen’ en ‘winkelhieren’.

Dinsdag 17 december om 5 uur wordt de winnaar bekendgemaakt via de website. Op die website zijn zijn de uitgebreide definities van de genomineerde woorden te vinden. De woorden zijn in 2019 ontstaan of in 2019 in Vlaanderen populair geworden.

LEES OOK. ‘Sksksk’ is het nieuwe ‘hahaha’: Ketnet komt met opvallend lijstje voor Kinderwoord van het Jaar

Ook in Nederland gaat Van Dale op zoek naar het woord van het jaar. Hier zijn onder meer ‘bezorgschaamte’, ‘toetertrouwstoet’, ‘boomer’ en ‘wiebelpensioen’ kanshebber. De overige vijftien zijn ‘bruisregio’, ‘diversiteitsverlof’, ‘ecopopulisme’, ‘foeigesprek’, ‘klimaatdrammer’, ‘klimaatspijbelaar’, ‘levensloopstress’, ‘luchtvluchteling’, ‘nulrentoceen’, ‘plunderpuber’, ‘stalguerrilla’, ‘stekkersubsidie’, ‘verthuizen’, ‘vleeswroeging’ en ‘windterreur’.

AANGERADEN
Meest recent