UGent overweegt tijdelijke schorsing van studentenvereniging KVHV na seksistische lezing van Jeff Hoeyberghs

Foto: *

Gent - De UGent overweegt studentenvereniging KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) tijdelijk te schorsen. Dat meldt de universiteit zelf in een mededeling.“De Sociale Raad van de UGent buigt zich over een voorstel tot schorsing van de studentenvereniging", klinkt het. De mededeling komt er nadat de plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs tijdens een lezing van de studentenclub een reeks seksistische uitspraken deed die heel wat verontwaardiging hebben uitgelokt.

“De rector heeft aan de studentenbeheerder van de UGent gevraagd om, zoals het reglement voorziet, een voorstel tot tijdelijke schorsing van KVHV te overwegen. Het voorstel werd inmiddels voorgelegd aan de Sociale Raad van de UGent. Deze raad zal hieromtrent morgen een advies formuleren”, aldus de universiteit van Gent in een mededeling.

Eerder op de dag raakte al bekend dat de Orde Der Artsen een onderzoek opende naar aanleiding van de uitspraken die de plastisch chirurg deed tijdens een lezing van studentenvereniging KVHV op de Universiteit Gent.

Bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) zijn al meer dan 300 meldingen binnengekomen over Jeff Hoeyberghs. Ook SP.A-parlementslid Hannelore Goeman en Katia Segers hebben een klacht ingediend. 

LEES OOK. Jeff Hoeyberghs, de brulboei die nooit zijn woorden terugneemt: “Ik een seksist? Oké dan”

Op uitnodiging van de KVHV gaf de plastische chirurg uit Maaseik een lezing met heel wat seksistische opmerkingen, dat leidde op sociale media tot grote verontwaardiging. Zo zouden vrouwen niet geschikt zijn als wetenschapper en zorgen kinderen van alleenstaande moeders voor problemen. "Daarmee zitten de gevangenissen, de psychiatrische instellingen en de afkickcentra vol." Wie succesvol wil zijn, moet volgens de man een goede relatie met zijn vader hebben, "anders zal je er niet in slagen."

Hoeyberghs omschreef ook een ontmoeting met een vrouwelijke student die naar de nadelen van borstvergroting vroeg. "Wetenschappers zijn meestal mannen. Bij vrouwen komen daar steeds emoties tussen", klinkt het.

Stad Gent wil meer inzetten op genderbeleid 

De Gentse schepen van Gelijke Kansen Astrid De Bruycker kondigt in een reactie op de uitspraken van Jeff Hoeyberghs aan dat de stad intensiever wil inzetten op genderbeleid. "Dergelijke seksistische, mensonterende praat mogen we niet tolereren, niet als vrouw, niet als man. Mensen uitsluiten op basis van hun gender is strafbaar en valt onder de antidiscriminatiewetgeving", zegt De Bruycker.

"De meer dan 500 klachten bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen rond het incident met Jeff Hoeyberghs juich ik toe. Er kan niet voldoende benadrukt worden dat het belangrijk is zaken te melden die je zelf meemaakt of ziet gebeuren." Gent wil nog meer doen rond gender, zegt De Bruycker. "We zijn volop bezig aan een actualisatie van het actieplan antidiscriminatie. Met praktijktesten wil Gent nagaan of gender een rol speelt op de arbeidsmarkt en in 2020 willen we nog meer aandacht hebben voor een veilige publieke ruimte. Elk jaar zijn er feiten van seksuele intimidatie op de Gentse Feesten, gaande van ongewenste aanrakingen tot ernstige zedenfeiten. We willen inzetten op weerbaarheid, aanspreekpunten organiseren en horecapersoneel vormen over de juiste aanpak."
 

Bekijk hier de beelden van de lezing:

 
Door adm
AANGERADEN