Nieuwe campus voor 3.000 studenten: KU Leuven en Odisee breiden uit in Gent

Op de hoek van de Bargiekaai en de Guldenvliesstraat komt tegen 2024 een energieneutraal onderwijscomplex voor drieduizend studenten. Foto: fvv

Gent -

Op de Bargiekaai wordt binnenkort een gloednieuwe campus gebouwd voor 3.000 studenten. Niet door de UGent, wel door KU Leuven en de hogeschool Odisee. De opening is gepland voor 2024.

Studentenstad Gent wordt opnieuw een maatje groter. Terwijl Arteveldehogeschool een nieuwe campus bouwt op de Oude Dokken, sleutelen KU Leuven en Odisee aan een masterplan voor de onderwijssite in de Gebroeders de Smetstraat. De huidige campus wordt opengetrokken tot aan de Bargiekaai. Daar, op de hoek met de Guldenvliesstraat, komt een nieuw onderwijscomplex voor drieduizend studenten.

“Het masterplan moet klaar zijn tegen de zomer”, zegt Geert Raspoet van Odisee. “De oude gebouwen worden afgebroken voor een moderne, energieneutrale campus met een grote aula en meer interactie met de buurt. We willen een toonbeeld zijn in de stad.”

De campus moet normaal gezien af zijn tegen 2024. Ook Luca School of Arts krijgt er een plek. “Het wordt een mix van verschillende studenten”, zegt Raspoet.

De KU Leuven biedt momenteel alleen een opleiding in de industriële wetenschappen en architectuur aan in Gent. Er zijn geen verdere uitbreidingsplannen. UGent-rector Rik Van de Walle lanceert een oproep om meer infrastructuur te delen. “Waarom zouden we geen aula’s en laboratoria delen?”

Door Tuly Salumu
AANGERADEN