Gezocht: stadspersoneel met vreemde roots

Gent -

Slechts 18 procent van het stadspersoneel heeft buitenlandse roots. Na een moeilijke zoektocht de voorbije jaren lanceert het stadsbestuur een nieuw actieplan. Tegen het einde van deze bestuursperiode moet 30 procent van de nieuwe aanwervingen van buitenlandse herkomst zijn.

Gent is multicultureler dan ooit. Ruim 34 procent van de Gentenaars heeft wortels in het buitenland. Maar het stadhuis evolueert amper mee. Nog geen 1 op de 5 stadsmedewerkers had vorig jaar een migratieachtergrond, blijkt uit cijfers van de Kruispuntbank.

De diversiteit kan dus een pak beter. Het stadsbestuur investeert nu 3,6 miljoen euro in een nieuw actieplan. Tegen 2025 moet 30 procent van het nieuwe personeel van buitenlandse herkomst zijn. Eigenlijk moest dat al tegen 2020 gerealiseerd zijn, onder de vorige bestuursploeg. Maar dat leverde geen grote resultaten op. Er ging veel tijd naar een meting van het exacte aantal personeelsleden met buitenlandse roots. De voorbije drie jaar is het aantal allochtone medewerkers met slechts drie procent toegenomen. Dat moet in de toekomst dus anders. “Het is fundamenteel dat mensen met een migratieachtergrond zich herkennen in onze overheid”, zegt bevoegd schepen Bram Van Braeckevelt (Groen).

Het plan kondigt een uitgebreide set maatregelen aan. Er komt een diversiteitscoach en taalcoaching op de werkvloer. In de selectieprocedure worden drempels weggewerkt. Tijdens sollicitaties wordt er evenzeer naar competenties gekeken als naar diploma’s. Tegelijk moet het aantal stadsmedewerkers met een beperking omhoog, naar twee procent. In functie daarvan worden vier extra medewerkers aangeworven.

Door Tuly Salumu
AANGERADEN