Abonnee worden? Kies je leesformule

11/12/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Orde der Artsen opent onderzoek naar uitspraken Hoeyberghs

UGent overweegt tijdelijke schorsing van studentenvereniging KVHV

Slechts zelden treedt de Orde der Artsen op voor uitspraken van een arts. “Naar mijn weten is dat nog maar enkele keren voorgekomen, maar ik denk dat het hier vrij duidelijk is”, zegt dokter Jos Vandekerkhof, voorzitter van de Limburgse provinciale raad van de Orde Der Artsen. “Die uitspraken zijn er los over, we kunnen dit niet aan ons laten voorbijgaan.”

En zo geschiedde, want gisteren is de Orde der Artsen – die overigens enkele jaren geleden de naam ‘Orde der Geneesheren’ wijzigde wegens seksisme – een onderzoek gestart naar de plastisch chirurg. Nu moet een commissie de zaak bekijken en beslissen of Hoeyberghs moet verschijnen voor de Provinciale Raad van de Orde der Artsen. “Dan volgt een proces, voor een rechtbank van artsen, bijgestaan door twee magistraten die waken over het correcte verloop van de zaak”, zegt professor Michel Deneyer, ondervoorzitter van de Nationale Raad van de Orde der Artsen. Zo’n proces kent vier mogelijke uitkomsten: een waarschuwing, berisping, schorsing of levenslange schrapping als arts. “Er zijn 50.000 andere artsen die met hart en ziel hun roeping volgen. Met name: mensen helpen. Dat een enkeling dat besmeurt, kunnen we niet tolereren.”(adm)

UGent overweegt tijdelijke schorsing van studentenvereniging KVHV

De uitnodiging van Hoeyberghs kan studentenvereniging KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) bijzonder zuur opbreken. “De rector heeft aan de studentenbeheerder van de UGent gevraagd om een voorstel tot tijdelijke schorsing van KVHV te overwegen”, klinkt het in een mededeling. “Het voorstel werd inmiddels voorgelegd aan de Sociale Raad van de UGent. Deze raad zal hierover woensdag een advies formuleren.”

Robin Gouwy (23), praeses van KVHV Gent, reageert misnoegd. “ We wisten dat Hoeyberghs controversieel uit de hoek kon komen, maar we wisten niet op voorhand wat hij ging zeggen. Een universiteit moet een plek van open debat zijn en elke mening heeft bestaansrecht. Wij vinden het intellectueel oneerlijk dat wij verantwoordelijk gesteld worden voor zijn uitspraken.” De seksistische uitspraken veroordelen of zich formeel distantiëren doet Gouwy niet. “KVHV heeft geen standpunt inzake de inhoud van de lezing. Ikzelf ben voor de principiële gelijkheid van man en vrouw. Jeff Hoeyberghs heeft gebruikgemaakt van zijn recht op vrije meningsuiting. Als hij dat wil gebruiken voor kwetsende of al dan niet strafbare zaken te zeggen, dan is dat voor zijn rekening.”(adm)

AANGERADEN
Meest recent