Abonnee worden? Kies je leesformule

11/12/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Photo News

Jeff Hoeyberghs onder vuur na seksistische uitspraken

De plastisch chirurg die een bioloog wil zijn

Al meer dan 300 klachten werden er op enkele uren tijd tegen hem ingediend. De Orde der Artsen wil hem nóg maar eens schorsen, en zowat elke vrouwenvereniging in het land eist excuses. Maar Jeff Hoeyberghs blijft hardnekkig achter de uitspraken staan die hij in een Gentse aula deed: “Dat zijn mijn waarnemingen als bioloog”, zegt de plastisch chirurg. Wie iets anders had verwacht, heeft de afgelopen jaren niet goed opgelet.

“Ik ben gechoqueerd! Meer nog, ik ben razend! Nu zijn de maskers écht afgevallen.” Aan het woord: geen vrouwenvereniging, of een vertegenwoordiger van de Orde der Artsen, maar Jeff Hoeyberghs op dinsdagavond aan de telefoon.

Tijdens een lezing voor de Gentse KVHV schoffeerde Hoeyberghs vrouwen, moeders, alleenstaande vrouwen en wetenschappers. Hij noemde ze lui en overbodig. Hij beledigde de leraressen en de directie van de basisschool van zijn jongste zoon. We besparen u de exacte woorden.

LEES OOK. “Beelden van seksistische lezing Jeff Hoeyberghs veroorzaken ophef”

Zelf noemt hij het nu cabaret. Maar aan excuses, daar denkt Hoeyberghs niet aan. “Waarom zou ik? Wat ik heb gezegd, is helemaal waar. Ik was gevraagd om daar in besloten kring te komen praten. Ik ben een bioloog met een pak ervaring als het gaat over vrouwen. Wat ik vertelde, zijn mijn waarnemingen. Maar dat dit zo uit de context zou worden getrokken om haat te zaaien, dat is zorgbarend!”

Jeff Hoeyberghs tijdens zijn lezing voor de Gentse studentenkring KVHV   FVV

Wie dacht dat Jeff Hoeyberghs anders zou reageren, heeft de afgelopen zestien jaar niet goed opgelet.

Roepen en tieren

Vlaanderen kreeg Hoeyberghs voor het eerst te zien in het VTM-programma Recht van antwoord in 2003. Er zouden die avond twee zware jongens van een motorbende aan het debatprogramma deelnemen. Omdat het productiehuis zich daar zorgen over maakte, waren er extra bewakingsagenten opgeroepen. Maar tot ieders verbazing bleken de ruige motorjongens keurige mannen, en was het een onbekende Limburgse chirurg met lange haren die schreeuwde en tierde, en de twee aanwezige politica’s angst aanjoeg. De twee hadden een wetsvoorstel klaar om borstvergrotingen aan strikte voorwaarden te koppelen.

“Broodroof”, schreeuwde een roodaangelopen Hoeyberghs, gevolgd door de frase: “Ga voor een ander hol staan keffen!”

“Ik was die avond ook in de zaal”, zegt chirurg Bart Decoopman. “Hoeyberghs liep voor de uitzending al de hele tijd zenuwachtig te ijsberen, alsof hij zichzelf kwaad wilde krijgen. Datzelfde gedrag, dat zie ik ook in de video’s van in Gent.”

Eigenlijk wilde hij bioloog worden, vertelde Hoeyberghs ooit in een interview. Maar hij mocht niet van zijn vader,die hem naar de faculteit geneeskunde stuurde. Hoeyberghs is een goeie plastisch chirurg. Daar is iedereen die we gisteren aanspraken, het over eens. Ook vrouwen die vroeger ooit met hem werkten, kennen geen slecht woord over zijn professioneel werk. Hoeyberghs kreeg onder andere zijn opleiding in Leuven, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Zweden. “Hij is niet de beste, zoals hij zelf soms in interviews beweert, maar hij is zeker geen slechte”, geeft Decoopman toe.

Vierde keer voor de Orde

Dat Hoeyberghs al twee keer door de Orde der Artsen werd geschorst, heeft dan ook alles met zijn gedrag te maken. In juni 2005 werd hij een maand geschorst omdat hij naakt in bad een interview had gegeven, en een prijs op zijn ingrepen had gezet. Dat was volgens de Orde ongeoorloofde reclame.

In maart 2009 werd hij negen maanden geschorst na een handvol klachten, over foto’s van patiëntes die ongevraagd op zijn website stonden, en omdat hij in zijn onderbroek op een podium in Sint-Truiden had gedanst. Een derde schorsing door de Orde werd uiteindelijk in beroep omgedraaid.

LEES OOK. “Jeff Hoeyberghs werd al twee keer geschorst, zijn seksistische stunt kan hem nog zuurder opbreken” (+)

Op bijeenkomsten van plastisch chirurgen zien ze hem nooit. Bij de beroepsvereniging Royal Belgian Society for Plastic Surgery is hij jaren geleden al aan de deur gezet wegens zijn gedrag. “Wat we nu zien, is voor ons een bevestiging dat we een goeie beslissing hebben genomen”, zegt ondervoorzitter Alexis Verpaele.

De Orde der Artsen wil nu een vierde onderzoek naar hem opstarten.

Alleenstaande moeders

Vaak waren het zijn uitspraken over vrouwen die ophef veroorzaakten. In interviews noemde hij de afgelopen jaren “iedere vrouw een prostituee”, en hij haalde uit naar alleenstaande moeders die volgens hem “geen kinderen mogen opvoeden”. Veel van de uitspraken die in de KVHV-video te zien waren, deed Hoeyberghs eerder al in interviews

In zijn privéleven heeft Hoeyberghs er stormachtige relaties met vrouwen opzitten. In oktober 2008 werd hij door zijn eerste vrouw aan de deur gezet. Nadat hij een Nederlandse journaliste op tv de huid had vol gescholden, werd hij een jaar later door die ex-vrouw ook nog eens uit zijn eigen kliniek gezet.

Ook zijn tweede relatie liep in augustus 2016 na tien jaar met veel drama op de klippen.

Dat heeft volgens Hoeyberghs niets met zijn overtuigingen te maken. “Ik ben niet boos op vrouwen. Ik heb mijn hele leven te danken aan vrouwen”, schreeuwt Hoeyberghs door de telefoon. “Ik heb veel respect voor hen, en ik krijg tot op vandaag veel steun van vrouwen. Ook nu, ja. Vrouwen sturen mij berichten om te zeggen dat ik gelijk heb. Vrouwen zijn niet mijn hobby, ze zijn mijn beroep. Ik ben een bioloog die al dertig jaar vrouwen bestudeert. Ga mij niet uitleggen hoe een vrouw in elkaar zit!”

Hoofdpunten