Meest waardevolle bedrijf ooit wordt bij beursdebuut nog wat groter

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Het aandeel Saudi Aramco maakte woensdag een flinke sprong bij zijn beursdebuut in Riyad. Het Saudische staatsoliebedrijf ging voor 32 riyal per aandeel naar de beurs en stond na enkele minuten handelen meer dan 10 procent hoger.

Dat geeft het bedrijf een waarde van bijna 1.900 miljard dollar, waarmee Saudi Aramco het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld is.

De beursgang was ook de grootste ooit. Saudi Aramco haalde met het plaatsen van een relatief klein pakket aandelen 25,6 miljard dollar op, omgerekend 23 miljard euro. Het oude record was in handen van de Chinese webwinkelreus Alibaba, die bij zijn beursentree in New York 25 miljard dollar ophaalde.

Overigens mikte de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman eerder op een waardering van 2 biljoen dollar voor Saudi Aramco. Maar de interesse uit het buitenland voor de aandelen was lauw, onder meer na de aanslagen met drones op verschillende installaties van de onderneming in september. Dat was in tegenstelling tot de sterke nationale en regionale vraag naar de effecten van Saudi Aramco.

Volgens zakenkrant The Wall Street Journal denkt Saudi Aramco ook na over een tweede notering, in Azië. Daarover zijn de laatste tijd gesprekken gevoerd. Volgend jaar zou het bedrijf serieus werk willen maken van een extra notering. Daarvoor zou het oliebedrijf zich richten op de beurzen in China of Japan.

AANGERADEN
Meest recent