Time Magazine roept Greta Thunberg uit tot Persoon van het Jaar

Foto: AFP

Het Amerikaanse Time Magazine heeft klimaatactiviste Greta Thunberg uitgeroepen tot Persoon van het Jaar. Ze is de jongste persoon ooit die de eer te beurt valt. “Op minder dan een jaar is een 16-jarig kind uit Stockholm van eenzaam protest verveld (...) tot een globale beweging”, aldus Edward Felsenthal, hoofdredacteur van Time.

Thunberg is niet de leider van een politieke partij of een belangengroep, noteert Time. Ze is niet de eerste om alarm te slaan over de klimaatwijziging, en ook niet de persoon met de meeste wetenschappelijke getuigschriften om dat te doen. “Het is een gewone tiener die het icoon van een generatie werd door haar moed om de waarheid te spreken voor het oog van de machthebbers.”

“Voor het alarm slaan om de roofzuchtige relatie die de mensheid heeft met de enige thuis die we hebben, voor het hebben van een stem in een verdeelde wereld die achtergrond en grenzen overstijgt, voor het tonen van hoe het eruit zou kunnen zien zodra een nieuwe generatie de leiding neemt, is Greta Thunberg TIME’s Persoon van het Jaar 2019”, motiveert de hoofdredacteur de beslissing van het magazine.

(Lees verder onder de video)

Thunberg waarschuwde woensdag nog voor het “gevaar van creatieve PR” in de strijd om het klimaat Video: Reuters

Leiders wier boodschap en hoger doel resoneert

Thunberg is de jongste persoon ooit die door het magazine benoemd werd tot Persoon van het Jaar. Nog volgens de hoofdredacteur van het magazine zijn de people of the year in het 92-jarige bestaan van de ‘franchise’ veelal machtige individuen geweest die zich in het bedrijfsleven, wetenschappelijke instituten of politieke apparaat hebben opgewerkt om zo een stempel te drukken op de wereld. “Maar op dit moment, nu vele traditionele instituten schijnen te falen, te midden schokkende ongelijkheid en sociale onrust en politieke verlamming, zien we nieuwe vormen van invloed en macht aan het werk.” Die macht is volgens Time in handen van mensen zoals Greta Thunberg en andere leiders die een (hoger) doel voor ogen hebben.

Thunberg begon op haar eentje een schoolstaking te houden voor het parlement in Stockholm en dat had in het bestek van een jaar zo’n groot sneeuwbaleffect dat het haar invloed gaf bij miljoenen jongeren over de hele planeet. De Zweedse tiener werd ontvangen door de paus, door presidenten en voorzitters van de belangrijkste instellingen ter wereld.

Vorige People of the Year

De afgelopen twee jaar kwam de titel niet een persoon, maar bewegingen toe. In 2018 benoemde het magazine de ‘De bewakers van de waarheid’, postuum geleid door de vermoorde Washington Post-columnist Jamal Khashoggi, tot Person of the Year. In 2017 werden alle mensen die zich hebben verzet tegen seksueel geweld en intimidatie, samen met de hele #metoo-beweging, benoemd tot Persoon van het Jaar.

In het verleden ging de titel van Persoon van het Jaar ook al naar bondskanselier Angela Merkel, VS-president Donald Trump, koningin Elisabeth II, Nobelprijswinnaar voor de Vrede Nelson Mandela, maar ook Adolf Hitler en Jozef Stalin kregen ooit de titel vanwege hun invloed op de wereldgeschiedenis.

bekijk ook

Greta Thunberg haalt uit op klimaattop: “Jullie hebben mijn dromen gestolen met jullie holle woorden”

Prins Harry looft Greta Thunberg in laatste publieke verschijning: “Iedereen heeft een Greta nodig”

Greta Thunberg heeft duidelijke boodschap voor Donald Trump

Door adm
AANGERADEN
Meest recent