Gentse chef zet Greta Thunberg op de kaart: “How deer you?”

Foto: rr

Gent -

In het Gentse restaurant Cochon De Luxe kan je voortaan klimaatactiviste Greta Thunberg opeten. Letterlijk. Op hostiepapier. Chef Tom Van Lysebettens serveert ze met hert, ui en knolselder.

Van Lysebettens probeert wel vaker humor in zijn gerechten te steken. En dat is het nu ook, zegt hij. “Ik ben helemaal geen Greta-hater. Ze heeft gelijk in wat ze zegt, ik minimaliseer niets van haar woorden.”

Door zijn gerechtje wil hij het klimaatthema ook in het restaurant bespreekbaar maken. “Wij gebruiken weinig vlees in het restaurant. En als we het gebruiken dan moet het verantwoord gekweekt zijn en wil ik weten van waar het komt. In onze zaak komen zo weinig mogelijk producten binnen die aan boord van een vliegtuig zaten. Maar soms kan je niet anders.”

In het gerecht ‘How Deer You’, een vette knipoog naar haar uitspraak ‘How dare you?’, ligt de eetbare Greta op een stukje hert. “Belgisch hert. Terwijl ik voor een vijfde van de prijs Nieuw-Zeelands diepgevroren hert kan inkopen. Maar dat wil ik niet. En dit is wild, dus sowieso niet gekweekt.”

Van Lysebetten ging vorige week mee op inspiratiedag met een groepje jagers. “Ik heb daar met mijn eigen ogen vastgesteld dat dat geen groep macho’s was die zomaar wat dieren afschoot. Wat ze doen is nodig om de natuur in stand te houden.”

 

bekijk ook

Greta Thunberg haalt uit op klimaattop: “Hoe durven jullie!?”

 

Prins Harry looft Greta Thunberg in laatste publieke verschijning: “Iedereen heeft een Greta nodig”

Greta Thunberg heeft duidelijke boodschap voor Donald Trump

Door jcd
AANGERADEN
Meest recent