Jambon zet schouders onder Van Eyckexpo en ziet brood in uitbreiding Smak

Een sterk geïnteresseerde Vlaams minister-president en cultuurminister Jan Jambon bezocht samen met cultuurschepen Sami Souguir het Museum voor Schone Kunsten. Foto: Bart Moerman

Gent -

Vlaams minister-president Jan Jambon kwam gisteren op “stagebezoek” in het Museum voor Schone Kunsten, en stelde zelf voor om via zijn bevoegdheid voor buitenlandse zaken extra promo voor de grote Van Eyck-expo te maken. Cultuurschepen Sami Souguir (Open VLD) was in zijn nopjes over het “constructieve bezoek”.

“Ik ben omver gevallen van het Lam Gods, en van de virtuositeit waarmee die virtuositeit gerestaureerd wordt”, zei Jambon na een lang bezoek aan het restauratieatelier van Gents beroemde schilderij. Cultuurschepen Sami Souguir (Open VLD) was achteraf bijzonder tevreden over de kennismaking met de nieuwe cultuurminister: die had namelijk verschillende voorstellen gedaan om de Gentse cultuurplannen vooruit te helpen. Zo had hij spontaan voorgesteld om de Van Eycktentoonstelling een duwtje in de rug te geven via zijn bevoegdheid voor buitenlandse zaken. “Hoe meer buitenlandse promotie hoe beter”, vond Souguir.

Jambon bleef een hele voormiddag in het MSK. “Ik ben echt onder de indruk van wat daar allemaal bij komt kijken, ook op technisch gebied”, zei hij. Maar tegelijk wees hij erop dat dergelijke cultuurhuizen belangrijke ambassadeurs voor Vlaanderen in het buitenland zijn. De schilders van de Latemse school waren hem duidelijk niet vreemd, en hij keek ook vol bewondering naar De kruisdraging van Jeroen Bosch. Ook een aantal pedagogische projecten van het museum konden hem boeien.

Culturele hoofdstad

Jambon stond ook bijzonder positief tegenover de totale plannen voor de buurt, met de combinatie van congressen en een uitbreiding van het Smak, zei hij. Souguir kaartte nog andere Gentse projecten aan. De plannen rond de Bijlokesite bij voorbeeld, en de Gentse hoop om voor Muziekcentrum De Bijloke structurele Vlaamse subsidies te krijgen zoals de Opera en Vooruit die al hebben. Ook het operagebouw kwam aan bod. Volgende week komt Jambon al terug naar Gent om aan te kondigen welk architectenconsortium de restauratiewerken op zich mag nemen trouwens.

Ook de plannen van Filmfest Gent om een vast Huis van de Film te hebben kwamen aan bod, plus de hoop van Gent om in 2030 Europese culturele hoofdstad te worden en de verdere restauratieplannen van Vooruit.

Jambon luisterde met veel aandacht en heel constructief, vond Souguir achteraf. “Het is belangrijk dat Gent een goede relatie heeft met Brussel. Hier is een goede eerste stap gezet. Ik hoop op geregelde tijdstippen verder met de minister te kunnen afspreken.”

Door Bart Moerman
AANGERADEN