Waregem is de Plezantste Gemeente van Vlaanderen, maar hoe goed scoorde uw gemeente?

Waregem - Waregem is de Plezantste Gemeente van Vlaanderen. Het stadsbestuur van de West-Vlaamse stad kreeg die titel en bijhorende trofee woensdagavond uit handen van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) in de Zuiderkroon in Antwerpen. Waregem haalt het van provinciegenoten Kortrijk en Roeselare. Met de bekendmaking van de Plezantste Gemeente van Vlaanderen sluit Het Nieuwsblad het grootste regionale journalistieke project van het jaar af.

Een jaar lang bekeken de tweehonderd regionale correspondenten van Het Nieuwsblad elke gemeente in Vlaanderen door een plezante bril. Verdeeld over acht afleveringen gingen ze aan de slag met een checklijst van bijna 150 thema’s. Waregem dankt de overwinning aan topscores bij de afleveringen rond winkelen, jeugd en senioren. Ook voor horeca en cultuur deed de West-Vlaamse stad het prima. De minste score was er bij de aflevering Feest. Maar dat kan het stadsbestuur al meteen goed maken. Schepen van Feestelijkheden Pietro Iacopucci (CD&V) nodigde alvast heel Vlaanderen uit in zijn Plezantse Gemeente. 

LEES OOK. Waarom Waregem De Plezantste Gemeente is: “Ewel ja, wij vieren graag”

De uitreiking van de titel is de apotheose van het grootste regionale journalistieke project van het jaar. Eerder reikte Het Nieuwsblad ook al titels uit voor de Strafste Gemeente van Vlaanderen en de Vijfsterrengemeente. De correspondenten van Het Nieuwsblad gingen na hoeveel bakkers en bloemenzaken er zijn per 1.000 inwoners, of er een meeneem-Chinees is in de gemeente, maar ook of er een starterspremie klaarligt voor wie een nieuwe zaak wil starten, of er zich een volgende generatie politici klaarstoomt in de kindergemeenteraad en hoeveel boeken er in de bib staan. Als het plezant is, dan hebben zij het gecheckt. Al die checklijsten werden samengelegd met financiële data over subsidies en werkingskosten. Het resultaat is een rapport waarin zwart op wit staat hoe plezant leven het is in elk van de driehonderd Vlaamse gemeenten. Met op het einde van de rit één duidelijke winnaar: Waregem. De stad haalde het nipt van de buren van Kortrijk en Roeselare. Bij de grote steden vallen vooral de goede scores op voor Leuven, Brugge en Gent.

Bekijk hier hoe plezant uw gemeente is:

Door stl
AANGERADEN
Meest recent