Nettowinst TUI bijna gehalveerd door problemen met 737 MAX

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

TUI, het grootste reisconcern ter wereld, heeft in het gebroken boekjaar 2019 een nettowinst geboekt van 416,2 miljoen euro, of zowat 43 procent minder dan het jaar ervoor (toen 727,2 miljoen euro). Dat heeft het Duitse concern woensdag bekendgemaakt.

De forse winstdaling heeft veel te maken met het wereldwijde vliegverbod voor de Boeing 737 MAX, waarvan TUI er vijftien in de vloot heeft. Dat kostte het concern 293 miljoen euro, onder meer omdat het vervangtoestellen moest huren. Daarnaast zorgde onzekerheid rond de brexit ervoor dat klanten langer wachtten met het boeken van een vakantie.

De uitgezuiverde operationele winst (onderliggende ebit) daalde met 22 procent tot 893,3 miljoen euro, de omzet steeg met 3 procent tot ruim 18,9 miljard euro.

Voor het boekjaar 2020 verwacht TUI een onderliggende ebit van rond het miljard. Daarbij houdt het concern rekening met nog eens 130 miljoen euro kosten wegens de 737 MAX. Daarbij gaat het ervan uit dat de toestellen tegen eind april weer mogen vliegen. Als dat niet zo is, kost dit nog eens 220 tot 270 miljoen euro meer.

De Boeing 737 MAX-vliegtuigen staan wereldwijd aan de grond sinds maart, na twee dodelijke crashes op enkele maanden tijd. Daarbij vielen in totaal 346 doden.

Vier van de vijftien 737 MAX-vliegtuigen van TUI zitten in de vloot van zijn Belgische luchtvaartmaatschappij TUI fly Belgium.

Door blg
AANGERADEN