Lars Boom stopt met koersen op de weg: “Ik ga het plezier opzoeken, want van al die stress op de weg heb ik genoeg’’

Foto: Photo News

Lars Boom stopt met koersen op de weg. De 33-jarige Nederlander vindt na het opdoeken van Roompot-Charles geen nieuwe ploeg. Boom wil zich nu verder focussen op gravel- en strandraces en mountainbiken. “Tja, het is niet anders. Ik zou ook graag nog een aantal jaar aan Parijs-Roubaix hebben meegedaan”, klinkt het.

Boom werd wereldkampioen veldrijden in 2008 en ging zich daarna focussen op de weg. Hij won 24 wedstrijden, met als hoogtepunt de kasseirit in de Tour van 2014. Hij won ook onder meer de Ronde van België (2009), een rit in de Vuelta (2009), de proloog van Parijs-Nice (2010) en de Dauphiné (2011), de Eneco Tour (2012) en een rit in de BinckBank Tour (2017). Hij werd in 2008 ook Nederlands kampioen op de weg én in het tijdrijden. Zijn laatste zege was de Tour of Britain in 2017.

Boom onderging in 2018 ook een hartoperatie, maar kon daarna geen succes meer bijeenfietsen.

Lars Boom stopt met koersen op de weg: “Ik ga het plezier opzoeken, want van al die stress op de weg heb ik genoeg’’
Boom won in 2014 een Tourrit. Foto: Photo News

De Nederlander reed dit veldritseizoen ook enkele crossen, maar ook daar zonder succes. Hij wil zich nu meer concentreren op gravel- en strandraces en mountainbike-wedstrijden, vooral op de marathon. “Ik ga meer het plezier opzoeken, want van al die stress op de weg heb ik ook wel genoeg’’, zegt Boom aan De Telegraaf. “Het is nu echt voorbij. Een afscheid met de stille trom. Tja, het is niet anders. Ik zou ook graag nog een aantal jaar aan Parijs-Roubaix hebben meegedaan…”

Hoewel zijn manager Rik van Dongen de afgelopen maanden genoeg teams benaderde en de diensten van Boom aanbood, hapte niemand toe. Een keer leek er serieuze belangstelling van Nacer Bouhanni, die hem wilde meenemen naar diens nieuwe formatie Arkéa Samsic. “Dat liep uiteindelijk op niets uit, omdat de manager van dat team niets in me zag. Dan niet hè.”

Hoe zijn toekomst er precies zal uitzien, is nog een vraagteken voor Boom. Momenteel is hij in gesprek met enkele bedrijven over sponsoring. “Ik kan niet zeggen of het wat oplevert, maar de andere partij is serieus geïnteresseerd’’, besluit Boom, die komend weekend meedoet aan het Europees kampioenschap strandrace in het Franse Duinkerke. Hij verdedigt er zijn titel.

Door Werner Bourlez, Vincent Van Genechten
AANGERADEN
Meest recent