Sociale raad UGent wil studentenvereniging KVHV 4 maanden geschorst zien

Foto: fvv

Gent -

De sociale raad van de UGent wil dat studentenvereniging KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) gedurende vier maanden geschorst wordt. De aanleiding is de seksistische lezing van plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. Dat gebeurde op uitnodiging van KVHV.

Daarnaast adviseert de raad om de vereniging ook nog drie maanden voorwaardelijke schorsing. Ook moeten ze “een retractie” online zetten en die daar minstens een jaar laten staan. Vervolgens wil de raad dat het voltallige bestuur van de vereniging een cursus over seksisme volgt. Die cursus zal georganiseerd worden door de cel gender & diversiteit van de universiteit.

Aanvankelijk meldde een bron aan Het Nieuwsblad dat de beslissing al bekrachtigd werd, maar een woordvoerder van de UGent meldt dat het bestuurscollege het advies nog moet bekrachtigen.

LEES OOK. Feministische organisatie voert vrijdag actie voor uitsluiting van KVHV van UGent

De UGent distantieerde zich eerder uitdrukkelijk van de uitspraken van Hoeyberghs. “Ze gaan flagrant in tegen onze waarden en tegen het beleid en de acties waarmee onze universiteit aan die waarden uitdrukking geeft”, zei rector Rik Van de Walle. Hij had aan de studentenbeheerder van de UGent gevraagd om een voorstel tot tijdelijke schorsing van KVHV te overwegen. Het voorstel werd daarna voorgelegd aan de Sociale Raad van de UGent, en die adviseerde nu woensdag om de studentenvereniging voor vier maanden te schorsen.

AANGERADEN