Michael Vanthourenhout weer fit na handblessure en ambitieus: “Hotondcross ligt mij het best”

Foto: BELGA

De Soudal Hotondcross in Ronse is zaterdag de vierde halte in de DVV Verzekeringen Trofee. Na zijn forfait voor Zonhoven hoopt Michael Vanthourenhout opnieuw mee te doen voor de prijzen. “Ik hou wel van die crossen met die korte klimmetjes.”

De laatste cross van Michael Vanthourenhout dateert al van eind november in Kortrijk. De West-Vlaming was in principe ook gepland voor de Superprestige in Zonhoven, maar moest door een pijnlijke val op training forfait geven. “Een putje niet gezien en ik ging over de kop”, doet Vanthourenhout het relaas de Facebookpagina van de DVV Verzekeringen Trofee. “Het eerste wat je als renner dan doet, is je handen zetten. Omdat ik geen handschoenen droeg, lag mijn hand helemaal open. Een lastige blessure voor een veldrijder. Uit voorzorg ben ik daarom niet gestart in Zonhoven. Het was niet makkelijk om zo elke keer die kuil in te duiken. Bovendien was de wonde wat ontstoken en met het zand in Zonhoven wilde ik geen extra risico’s nemen.”

Een paar dagen later is de wonde bijna genezen en voelt Vanthourenhout zich klaar voor de Soudal Hotondcross in Ronse. Een wedstrijd die de renner van Pauwels Sauzen-Bingoal wel ligt: drie keer winst bij de beloften en twee keer podium bij de elite. “Van die wedstrijden bij de beloften herinner ik me niet zoveel meer”, bekent Vanthourenhout. “Die podiumplaatsen bij de elite spreken me ook meer aan. Vorig jaar was het toch met Mathieu van der Poel en Wout van Aert erbij.”

Michael Vanthourenhout weer fit na handblessure en ambitieus: “Hotondcross ligt mij het best”
Vanthourenhout won dit seizoen de Berencross in Meulebeke. Foto: BELGA

De zegeteller van Vanthourenhout bij de profs staat intussen op zes stuks, in een klassementscross was hij nog niet aan het feest. “Van alle klassementscrossen is Ronse misschien wel diegene die mij het beste ligt. Zo’n intervalwedstrijd met veel hoogteverschil in korte klimmetjes, dat heb ik graag. Veel liever dan zo’n cross in Namen waar je één lang stuk bergop moet rijden. Hier moet je bij elk knikje omhoog opnieuw heel diep gaan, daarna krijg je terug even tijd om te recupereren. Op die manier is het misschien wel één van de zwaarste crossen van het seizoen. Met de nieuwe plaats op de kalender wordt het door de weersomstandigheden misschien nog wel wat zwaarder.”

Zaterdag die blinde vlek wissen, wordt geen makkelijke opdracht. Europees en wereldkampioen Mathieu van der Poel duikt na zijn stage in Spanje terug het veld in en won dit seizoen alle wedstrijden waarin hij aan de start verscheen. “En Ronse ligt Mathieu ook wel”, beseft Vanthourenhout. “Nu ja, welke wedstrijd ligt er hem niet? Ik probeer gewoon zo lang mogelijk in zijn spoor te blijven. Je weet nooit wat er tijdens een wedstrijd kan gebeuren.”

In de tussenstand van de DVV Verzekeringen Trofee staat Michael Vanthourenhout tweede op 2’10’’ van leider Eli Iserbyt. Droomt de West-Vlaming nog van de eindzege? “Twee minuten is heel veel, maar er zijn nog wel een paar crossen waar het verschil kan gemaakt worden. De wedstrijd van zaterdag is er zo eentje. Misschien kan ik daar al proberen wat tijd goed te maken.”

Door Werner Bourlez
AANGERADEN