“Weinstein treft minnelijke schikking van 25 miljoen met vermeende slachtoffers”

Bron © NYT.com

Foto: AFP

De gevallen filmproducent Harvey Weinstein zou een tijdelijke minnelijke schikking getroffen hebben met tientallen slachtoffers. Dat meldt The New York Times. In totaal zou het gaan om een bedrag van 25 miljoen dollar. Eerder vandaag raakte bekend dat hij een hogere borg moet betalen om op vrije voeten te blijven. Volgens het openbaar ministerie heeft Weinstein meerdere inbreuken gepleegd op het dragen van de elektronische enkelband. Daarom moet hij nu een borg ophoesten van vijf miljoen dollar. Daarvoor lag die op één miljoen dollar.

Weinstein zou met tientallen slachtoffers een deal gesloten hebben voor in totaal 25 miljoen dollar, bericht The New York Times, waarmee volgens de gereputeerde krant bijna alle burgerlijke rechtszaken tegen hem van de baan zouden zijn. Het zou gaan om de 30 burgerlijke zaken die vermeende slachtoffers tegen hem spanden. “Tientallen” van de slachtoffers zouden zich al akkoord hebben verklaard.

De schikking zou inhouden dat Weinstein geen schuld hoeft te bekennen. Ook zou Weinstein niets uit eigen zak moeten betalen. De slachtoffers zouden betaald worden door de verzekeringsmaatschappijen die zich buigen over The Weinstein Company, zijn voormalige studio die momenteel in een faillissementsprocedure zit.

Genie Harrison, een advocate die een voormalige assistente van Weinstein vertegenwoordigt, zegt dat haar cliënte deel uitmaakt van de schikking. “Ik vind dit maar niets, maar ik weet niet hoe we hem anders kunnen pakken.” Andere advocaten van vermeende slachtoffers gaven eerder ook al aan te vrezen dat Weinstein en The Weinstein Company zich bankroet gaan laten verklaren. “Ik denk niet dat er een betere deal te sluiten valt”, aldus nog Harrison.

De rechtbank moet nog groen licht geven voor de schikking, aldus de New York Times, en alle partijen moeten de deal ondertekenen. Verzekeringsmaatschappijen die de Weinstein Company, de voormalige filmstudio van Weinstein, vertegenwoordigen, zouden het bedrag uitbetalen. De uitbetaling zou deel uitmaken van een grotere schikking ter waarde van 47 miljoen dollar die ook bestemd is voor andere schuldeisers van het failliete bedrijf.

Hogere borg

Eerder op de dag raakte bekend dat Weinstein een hogere borg moet betalen om op vrije voeten te blijven. Concreet zou de ex-filmproducent zich meermaals in een ruimte hebben begeven waar het contact met zijn enkelband verbroken werd. Weinstein zou een belangrijk deel van de apparatuur vaak ook thuis hebben gelaten waardoor die niet functioneerde. Zijn advocaten hielden het bij “technische fouten”.

De 67-jarige Weinstein kwam woensdag met een looprek naar de rechtbank in Manhattan. Volgens het tijdschrift Variety moet hij na een auto-ongeval in augustus een rugoperatie ondergaan. Het begin van zijn proces zou echter niet in gevaar komen. Normaal gaat dat van start op 6 januari.

Weinstein wordt door meer dan 80 vrouwen, onder wie sterren als Angelina Jolie, beschuldigd van seksueel misbruik. De voormalige filmproducent beweert dat alle seksuele handelingen met wederzijdse instemming plaatsvonden.

Door adm
VOOR ABONNEES