Peter Sagan staat na twee jaar afwezigheid terug aan de start in Omloop Het Nieuwsblad

Peter Sagan werd in 2017 tweede in de Omloop Het Nieuwsblad achter Greg Van Avermaet Foto: Photo News

Na twee jaar afwezigheid staat Peter Sagan op zaterdag 29 februari opnieuw aan de start van de Omloop Het Nieuwsblad. De voorbije twee jaar paste de Vlaamse openingsklassieker niet in zijn programma.

Zowel in 2016 als in 2017 werd Sagan als wereldkampioen tweede achter Greg Van Avermaet. Peter Sagan tilde toen niet zwaar aan dat verlies, maar de Omloop Het Nieuwsblad staat nog steeds niet op zijn palmares. In de edities van 2018 en 2019 stond de Slovaak niet aan de start. Vorig jaar reed hij in januari zowel de Tour Down Under als de Ronde van San Juan. De combinatie van die twee koersen plus de vele reizen met zijn traditionele hoogtestage op de Sierra Nevada in februari was te zwaar om er ook nog het Belgische openingsweekend bij te pakken.

Dit jaar laat Sagan de Tour Down Under schieten en komt er plaats vrij op zijn agenda. De 29-jarige Slovaak reed al drie keer de Omloop Het Nieuwsblad. In 2010 eindigde hij als broekventje 66ste. De Omloop Het Nieuwsblad is samen met Dwars door Vlaanderen de enige Vlaamse kassieklassieker die hij nog niet kon winnen. In Dwars door Vlaanderen stond hij zelfs nog nooit aan de start. In 2020 staat de wedstrijd in Waregem wel op zijn voorlopige programma.

Of Sagan naast de Omloop Het Nieuwsblad ook start in Kuurne-Brussel-Kuurne, is nog niet beslist. Zijn ploeg Bora-Hansgrohe staat er op zondag 1 maart alleszins aan de start. Sagan won Kuurne in 2017.

Door Bram Vandecapelle