Meer dan 70 doden bij aanval op militair kamp in Niger

Een militaire oefening in Niger in 2018. © REUTERS

Zeker zeventig militairen zijn dinsdag gedood in een legerbasis in het Afrikaanse land Niger. Twaalf anderen raakten gewond. De aanval werd uitgevoerd door jihadistische groeperingen die de regio teisteren.

De aanval vond plaats in Inates. Het afgelegen militaire kamp dicht tegen de grens met Mali werd bestookt met obussen en mortieren, waarna het tot ontploffingen kwam. Daardoor zou het dodental zo hoog zijn. Er zijn minstens 71 soldaten omgekomen, en daarbij nog eens 57 jihadisten. Twaalf mensen zijn gewond en verschillende anderen zijn nog vermist.

Dat heeft het leger bekendgemaakt in een mededeling die woensdag op televisie is voorgelezen. Het is de zwaarste balans voor het Nigerese leger sinds het begin van de jihadistische aanvallen in het land in 2015.

De jihadisten zijn afkomstig uit Mali. Dinsdag werd de noodtoestand die in verscheidene departementen van Niger sinds 2017 van kracht is, nog met drie maanden verlengd. De veiligheidstroepen beschikken daardoor over extra bevoegdheden, zoals het houden van huiszoekingen overdag en ‘s nachts. Humanitaire organisaties mogen sinds oktober niet meer naar bepaalde zones trekken als ze geen militaire escorte hebben.

President Issoufou Mahamadou roept donderdag de nationale veiligheidsraad van het land samen, laat zijn kabinet weten op Twitter. Hij heeft een bezoek aan Egypte stopgezet na de aanslag.

Aangeboden door onze partners