Nieuwe auto’s zijn minder klimaatvriendelijk

Bron © BELGA

Een Mercedes wordt in reële omstandigheden gecontroleerd voor de strengere WLTP-uitstoottest. Foto: Daimler AG - Global Communications Mercedes-Benz Cars

De uitstoot van broeikasgassen door nieuwe ­auto’s is voor het tweede opeenvolgende jaar toegenomen. Dat blijkt uit de referentie-uitstootwaarden die in het Belgisch Staatsblad zijn gepubliceerd, schrijft De Standaard.

Voor diesels gaat het cijfer van 88 naar 91 gram CO2 per kilometer, voor benzinewagens van 107 naar 111 gram. De cijfers worden berekend aan de hand van de gemiddelde uitstoot van nieuw ingeschreven wagens.

“Dit is een gevolg van de ontdieseling”, verklaart Michel Martens, directeur van de studiedienst bij autofederatie Febiac. “Doordat er minder diesels verkocht worden en meer benzinewagens, neemt de gemiddelde uitstoot van alle nieuw verkochte wagens toe.”

Voor het klimaat zijn diesels beter dan benzinewagens. Het beleid om diesel te ontmoedigen, heeft dus een negatief effect op het klimaat. Voor de luchtkwaliteit is dat beleid wel gunstig.

Martens haalt nog andere oorzaken aan. Zo worden alle nieuw verkochte auto’s nu onderworpen aan de nieuwe strenge uitstoottest WLTP, die een hoger resultaat laat noteren. Ook de populariteit van de grote SUV speelt een rol.

AANGERADEN
Meest recent