Alpinisme op Unesco-lijst van immaterieel erfgoed

© Sheshan R on Unsplash

Het alpinisme – het beklimmen van bergen met een terrein van rotsen, ijs en gletsjers – is woensdag in Bogota opgenomen op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco. Dat heeft de VN-organisatie woensdag bekendgemaakt.

gg

Frankrijk, Italië en Zwitserland hadden hun krachten gebundeld voor de promotie van het alpinisme, dat zijn naam dankt aan de Alpen, de bergketen die zich uitstrekt over de drie landen.

Er zijn sporen gevonden dat al in de oudheid aan alpinisme werd gedaan. In de dertiende eeuw werd een eerste bedrijf opgericht dat zich daarin specialiseerde, in het Italiaanse Val d’Aost. In 1350 beklom de Italiaan Francesco Petrarca de Mont Ventoux. Een beklimming werd voor het eerst gedocumenteerd in 1492 door de Fransman Antoine de Ville. Hij waagde zich aan de Mont Aiguille.

Maar de beklimming van de Mont Blanc in 1786 vanuit Chamonix door de arme kristalsnijder Jacques Balmat en de notabele arts Michel-Gabriel Paccard wordt gezien als de echte geboorte van het alpinisme.

De bedoeling bij alpinisme is om de beklimming uit te voeren met zo weinig mogelijk hulpmiddelen en met respect voor “de omgeving en de bevolking”, verklaart Claude Gardien, gids en een van de initiatiefnemers voor de promotie van alpinisme langs Franse kant.

Immaterieel erfgoed

De Unesco-lijst met immaterieel erfgoed bevat evenementen en activiteiten die volgens de Unesco bijdragen tot ’s werelds culturele erfenis. Enkele Belgische activiteiten op de lijst zijn onder meer de Belgische biercultuur, de Brusselse Ommegang en het Carnaval van Aalst, al besliste de burgemeester van Aalst om het carnaval van die lijst te laten schrappen.

LEES OOK. Burgemeester verdedigt beslissing om Unesco-erkenning op te geven in gemeenteraad: “Het probleem zit niet in Aalst, maar bij Unesco zelf” (+)

LEES OOK. Aalsterse carnavalisten reageren: “Dat die van Unesco ons nu gerust laten met hun gezever” (+)

LEES OOK

Nu in het nieuws