“Het zijn de bewoners die Gent plezant maken”

Foto: DVH

Gent -

Gent torent in zes van de zeven categorieën boven de randgemeenten uit als ‘Plezantste Gemeente’ in de regio. Burgemeester De Clercq stelt zich bescheiden op: “Als stadsbestuur scheppen wij een warm kader, maar het zijn de Gentenaren zelf die van onderuit al die buurtfeesten en initiatieven uit de grond stampen.”

Matthias De Clercq (Open VLD) vindt het reuzebelangrijk dat Gent meer is dan een economisch en financieel goed geoliede machine. “Niet alleen een job, maar ook de plezante sfeer en juiste mentaliteit zorgen ervoor dat je als jong gezin in een stad wil komen wonen en er ook als senior wil blijven. En wees er maar zeker van dat men ons dat in het buitenland benijdt. Bijna wekelijks krijgen we wel een buitenlandse delegatie over de vloer die wil leren hoe wij feesten organiseren. Uiteraard kunnen we in de stadsdiensten bogen op ervaren rotten die op zoek blijven gaan naar wat er wereldwijd leeft in de culturele wereld. Maar het echte geheim schuilt volgens mij in het stimuleren van ideeën op wijk- en zelfs straatniveau. Wat van onderuit is gegroeid, gaat immers ook het langst mee. En door samen deel te nemen aan een feest, leer je ook andere mensen kennen en zelfs empathie krijgen met hen. Daarom willen we in deze ambtstermijn het bedrag waarmee burgers zelf iets kunnen organiseren nog verhogen tot 6 miljoen euro. En ook in het Van Eyckjaar betrekken we de burger nauw bij de festiviteiten.”

Work hard, play hard

De overwinning van Gent in de categorie Sport ligt de burgemeester na aan het hart. “Ik ben van jongs af aan een voetballer. Ik heb als kind bij KV Sint-Denijs-Westrem gevoetbald en mijn zoontje van 7 jaar is nu ook lid. Verder is het een droom om als burgemeester de Buffalo’s nog eens kampioen te zien spelen. Ik kan niet elke thuismatch bijwonen want de zondagnamiddag na 15 uur reserveer ik voor mijn gezin, maar voetbal is de beste manier om rangen en standen uit te wissen.”

“ik probeer ook één keer per week te lopen. Ik doe dat altijd in de natuur. En dan merk ik hoeveel groenpolen wij hier hebben om dat te doen: de Assels, het Parkbos, de Gentbrugse Meersen...”

Dat Gent een 10 op 10 krijgt als feeststad verbaast de burgervader niet: Work hard, play hard is het motto van de Gentenaren. Al van toen ik met mijn bomma op de binnenkoer van het Huis van Alijn naar Pierke ging kijken tot Gent Jazz, waar ik elk jaar minstens één avond doorbreng met mijn vrouw.”

Al is hij niet blind voor het argument dat de Gentse feestkalender misschien een limiet heeft bereikt. “We beseffen dat er kan worden gewerkt aan een betere harmonie tussen feesten en leefbaarheid. Daarom organiseren we niet ieder jaar een Lichtfestival en werken we aan de creatie van rustpunten en stilteplekken.”

“Het zijn de bewoners die Gent plezant maken”
“Er is een reden waarom we het Lichtfestival niet jaarlijks laten plaatsvinden” Foto: DVH

Fier op de Reep

Op cultureel vlak wil De Clercq niet alleen mikken op ons historisch patrimonium. “ Het is net de wisselwerking met moderne cultuur die zo spannend is. Neem nu architectuur: de Stadshal en De Krook zijn nu al moderne iconen. Het is ook de diversiteit van het aanbod die Gent uniek maakt: van de internationale uitstraling van een Milo Rau en Odegand tot het bloeiende variété in tientallen zaaltjes.”

Over het openleggen van de Reep wordt de burgemeester helemaal lyrisch: “Al de eerste dag had ik het gevoel dat het nooit anders was geweest. Is er iets plezanter dan met je kinderen flaneren langs het water van de Reep? Dan druipt de fierheid van mij af.”

“Het zijn de bewoners die Gent plezant maken”
“Is er iets plezanter dan flaneren langs de opengelegde reep?” Foto: DVH
Door Geert Neyt
AANGERADEN