Poolse vrouw die baby te vondeling legde moet voor rechtbank verschijnen

Bron © BELGA

Vondeling Arthur (archiefbeeld) Foto: rr

Antwerpen -

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling heeft een Poolse vrouw uit Antwerpen naar de correctionele rechtbank verwezen, omdat ze haar baby te vondeling had gelegd. Dat werd vernomen bij het hof van beroep. De raadkamer had haar een opschorting gegeven, maar het parket was tegen die beslissing in beroep gegaan.

Een schoonmaakster vond op 5 maart 2019 een pasgeboren baby in de hal van een appartementsgebouw aan de Grote Koraalberg in Antwerpen. Het jongetje, dat later de naam ‘Arthur’ kreeg, zat in een papieren zak en was in een deken gewikkeld.

Via onder meer camerabeelden kon de politie een week later een 38-jarige vrouw identificeren. Ze bekende dat ze de moeder was en dat ze de baby had achtergelaten. De vrouw was ongewenst zwanger en kampte met privéproblemen. Niemand was van haar zwangerschap op de hoogte.

LEES OOK. Mama van vondeling ‘Arthur’ heeft al twee kinderen: “Ze gaat door een zeer zware emotionele periode”

Nadat ze alleen was bevallen, was ze in paniek geraakt en had ze een plaats gezocht om het kind achter te laten. Ze had naar eigen zeggen nog nooit van de vondelingenschuif gehoord. Ze werd na verhoor door de onderzoeksrechter vrijgelaten.

Het parket wilde haar voor de rechtbank brengen voor het verlaten van een minderjarig kind. Daarop staat een gevangenisstraf van één maand tot drie jaar en een geldboete van 26 tot 300 euro. De raadkamer besliste in oktober echter om haar een opschorting te geven. Het parket ging in beroep en de KI heeft nu beslist dat de vrouw alsnog voor de rechtbank zal moeten verschijnen.

LEES OOK. Mama van vondeling heeft zes maanden tijd om haar kindje op te eisen, maar mag ze kleine Arthur nog wel zelf opvoeden?

AANGERADEN
Meest recent