Bosbranden dit jaar goed voor 6.375 megaton CO2-uitstoot: “Ongekend”

Bron © BELGA

Bosbranden in Australië (archiefbeeld) Foto: AFP

Tussen 1 januari en 30 november 2019 is wereldwijd ongeveer 6.375 megaton CO2 uit bosbranden vrijgekomen in de atmosfeer. Dat blijkt uit cijfers van de atmosfeermonitoringdienst van Copernicus (CAMS), die de intensiteit en uitstoot van bosbranden wereldwijd volgt. “2019 was goed voor een uitzonderlijke activiteit, zowel qua intensiteit als uitstoot”, luidt het.

De wetenschappers van CAMS volgen het hele jaar door de wereldwijde activiteit van bosbranden en maken schattingen van de uitstoot via het Global Fire Assimilation System (GFAS).

Natuurbranden doen zich overal ter wereld voor en die vuurhaarden kunnen zelfs verantwoordelijk zijn voor een veel grotere luchtvervuiling dan industriële emissies. Bovendien kunnen ze een combinatie van deeltjes, koolmonoxide en andere vervuilende stoffen produceren die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van al het leven op de planeet.

Bosbranden dit jaar goed voor 6.375 megaton CO<sub>2</sub>-uitstoot: “Ongekend”
Bosbranden op Madagaskar

Effect op milieu en luchtkwaliteit

CAMS becijferde dat tussen 1 januari en 30 november wereldwijd ongeveer 6.375 megaton CO2 uit bosbranden in de atmosfeer is vrijgekomen. “Veel daarvan hebben de krantenkoppen over de hele wereld gehaald, waaronder de Amazonebranden, de Indonesische branden, de Arctische bosbranden en de Australische bosbranden. Maar sommige minder bekende branden hadden ook een aanzienlijk effect op het milieu en de luchtkwaliteit, onder meer in Colombia, Venezuela, Syrië en Mexico.”

LEES OOK. Meer dan 250 bosbranden teisteren noordpoolgebied: “Nog nooit gezien”

“Het is een zeer druk jaar geweest voor CAMS met betrekking tot het monitoren van bosbranden”, zegt Mark Parrington, senior scientist bij CAMS. “Het hele jaar door hebben we de intensiteit van de branden en de rook die ze over de hele wereld uitstoten nauwlettend in de gaten gehouden en hebben we soms een aantal uitzonderlijke brandactiviteiten meegemaakt. Zelfs op plaatsen waar we zouden verwachten dat er op bepaalde momenten van het jaar branden zouden uitbreken, is een aantal van de activiteiten toch verrassend.”

CAMS verwijst onder meer naar de natuurbranden in de poolcirkel, die de dienst “ongekend in termen van locatie, schaal en duur” noemt. Uit CAMS-gegevens blijkt ook dat de Australische bosbranden, die in september begonnen en begin november in intensiteit toenamen, in bepaalde regio’s “ongeëvenaard waren in vergelijking met de voorgaande zestien jaar”.

LEES OOK. Brazilië telt de ergste maar niet de meeste bosbranden: ook in deze landen staat de natuur in brand (+)

AANGERADEN
Meest recent