De vierde keer in vier jaar voor de Britten, maar toch lange rijen voor “belangrijkste verkiezing in een mensenleven”

Boris Johnson had zijn hondje meegebracht naar het stembureau. Of hij het zal halen van Jeremy Corbyn hangt van de kiezer af.

De Britten zijn nog maar eens naar de stembus gesloft. Voor de vierde keer in evenveel jaren, als je het Brexitreferendum meetelt. En toch. Ondanks de kiesmoeheid lijkt het erop dat ze massaal zijn opgedaagd. De mantra dat het de belangrijkste verkiezingen in een generatie zijn, en de hoop dat het nu eindelijk eens afgelopen is met die Brexit, hebben hun werk gedaan. Nu de volgende regering nog.

Boris Johnson had zijn Jack Russell – roepnaam: Dilyn – meegebracht toen hij ’s ochtends vroeg in Westminster zijn stem ging uitbrengen. Zijn geadopteerde asielpuppy kussen voor het oog van de camera’s: het kon maar helpen om die paar stemmen extra te ronselen. Zijn rivaal Jeremy Corbyn deed het even later in Noord-Londen, met zijn duim hoog in de lucht, maar met een weinig zegezekere blik.

“In de afgelopen dagen zijn de kandidaten het hele land rondgetrokken met hun plannen, op verkiezingsdag komen ze niet verder dan dit soort gebaren, en eerder lauwe boodschappen als Vandaag is de dag! op sociale media, erop gericht om de laatste mensen te overhalen te gaan stemmen”, zegt Lieven Buysse, professor Britse cultuur aan de KU Leuven.

Dat laatste lukte aardig. Bij stembureaus in de hoofdstad en daarbuiten, waar kiezers bij de vorige verkiezingen zomaar binnen konden lopen, stonden lange rijen. Overigens is de opkomst bij Britse verkiezingen in de afgelopen twintig jaar alleen maar gestegen. “De hoge opkomst die nu verwacht werd, heeft vooral te maken met de politieke polarisatie. En dus met het idee van kiezers dat hun stem misschien wel de balans kan doen kantelen. Maar ook de Brexitmoeheid speelt, en de hoop dat het daarmee nu eindelijk uit is.”

Impasse doorbreken

Deze verkiezingen werden ook verkocht als de belangrijkste in een generatie, misschien wel de belangrijkste in een mensenleven. “Die inschatting was ingegeven door de vaststelling dat het Britse politieke systeem in een zware impasse zit, met minderheidsregeringen met gedoogsteun, en door de hoop dat die impasse zou worden doorbroken.” Wat betreft het einde aan de Brexitsaga moet Buysse teleurstellen. “In het beste geval kunnen de Britten op 31 januari uit de Europese Unie stappen, zoals Johnson beloofde. Maar dat is dan alleen in naam. Want het echte werk moet nog beginnen: nieuwe onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, over hun toekomstige handelsrelatie.”

Onderhandelingen die opnieuw lang en zwaar beloven te worden, al bezwoer Johnson dat hij ze kort zou houden. “Maar dat zou betekenen dat er maar twee opties zijn”, zegt Buysse. “Ofwel gaan de Britten plat op de buik voor Europa om een harde Brexit te vermijden, ofwel wordt het precies zo’n harde Brexit.” En laat dat nu net de twee opties zijn waar het land niet op zat te wachten.

Door Jesse Van Regenmortel
AANGERADEN