Poolse moeder (38) die baby Arthur in inkomhal achterliet, moet toch voor rechter, maar mama van vondeling Noel werd niet vervolgd

Bron © Eigen berichtgeving

Foto: rr

Antwerpen -

De Poolse moeder (38) die baby Arthur in maart in Antwerpen te vondeling legde, zal tóch voor de rechter verschijnen. Nochtans was het beleid van het Antwerpse parket in het verleden vooral één van mededogen voor de radeloze moeders. Zo werd de moeder van vondeling Noel niet vervolgd.

Het was een poetsvrouw die op dinsdag 5 maart een pasgeboren baby aantrof in de inkomhal van een flatgebouw, in het centrum van Antwerpen. Het jongetje was daar al ’s ochtends achtergelaten, in een papieren zak gestopt en in een deken gewikkeld.

Na zes dagen lang de camerabeelden uit de buurt te hebben bestudeerd, kon de Antwerpse politie de moeder identificeren: een moeder van Poolse afkomst, die al twee kinderen had. Ze had haar zwangerschap negen maanden verborgen gehouden. Volgens haar advocaat maakte de poetsvrouw een problematische periode in haar privéleven mee.

LEES OOK. “Mama van vondeling ‘Arthur’ heeft al twee kinderen: “Ze gaat door een zeer zware emotionele periode” (+)

De vrouw is nu door de Antwerpse KI naar de strafrechter verwezen. Ze zal terecht moeten staan wegens kinderverlating. Ze riskeert tot drie jaar cel.

Poolse moeder (38) die baby Arthur in inkomhal achterliet, moet toch voor rechter, maar mama van vondeling Noel werd niet vervolgd
Het gebouw waar baby Arthur werd achtergelaten Foto: NBA

In eerste instantie had de Antwerpse raadkamer haar opschorting verleend, waardoor ze niet voor de rechter zou moeten verschijnen. Maar het parket tekende daar beroep tegen aan.

Vondelingenschuif

Dat is opmerkelijk. In het verleden toonde het parket vooral mededogen met moeders die hun kind bijvoorbeeld in de vondelingenschuif achterlieten. Het parket hoedde er zich voor om de schuif te promoten, maar de dossiers werden meestal geseponeerd.

Een moeder die in 2012 baby Noel in de schuif achterliet, keerde later op haar stappen terug. Ze werd niet voor de rechter gebracht.

LEES OOK. “Moeders van kindjes in vondelingenschuif mogelijk niet vervolgd”

“Het parket stelt steeds een strafonderzoek in, dat zich in eerste instantie toespitst op de identificatie van de moeder”, zo klonk het in 2012. “Of na het strafonderzoek, de feiten ook effectief vervolgd worden, zal geval per geval beoordeeld worden rekening houdend met de omstandigheden eigen aan de zaak.”

“Andere oplossing”

“In dit specifieke dossier heeft de vrouw het kind niet achtergelaten in de vondelingenschuif”, zo legt het Antwerpse parket vandaag uit. De Poolse vrouw verklaarde dat ze de schuif niet kende.

“Maar ook daarnaast zien we dat ze een aantal mogelijkheden heeft gehad om een oplossing te zoeken voor het kind, en dat ze die niet heeft aangesproken. Bij de vondelingenschuif heb je de garantie dat je kind snel zal worden opgevangen, binnen enkele minuten. Hier heeft de vrouw die voorzorgen niet genomen.”

Baby Arthur lag er allicht al drie uur, toen hij werd ontdekt. In de buurt was een dokterspraktijk, maar het is onduidelijk of de vrouw dit wist.

De twee advocaten van de vrouw willen niet reageren.

Door Cedric Lagast en Nina Bernaerts
AANGERADEN