Tijs ‘Van Echelpoel’ Vanneste schrijft lied voor mensen met psychische problemen: ‘Ik toon mijn eigen zeer’

Tijs Vanneste maakt met Luchtkasteel een eigen versie van Hurt, ten voordele van Villa Voortman in Gent. Foto: Joren De Weerdt

I hurt myself today wordt Ik toon mijn eigen zeer. Op de tonen van Nine Inch Nails’ Hurt zingt Tijs Vanneste, in een vorig leven Jef Van Echelpoel, over de pijnen van mensen met psychische problemen. Aan hen draagt hij zijn nieuw nummerLuchtkasteel dan ook op.

Zowel Nine Inch Nails als Johnny Cash scoorden een grote hit met hun versie van Hurt. Vanneste heeft dan ook best grote schoenen te vullen. “Zoiets werkt alleen als je je zo’n liedje eigen maakt”, weet de zanger. “De melodie is niet van mij, maar de tekst en emoties wel. Luchtkasteel gaat over een onderwerp dat me na aan het hart ligt. Het publiek kent me als Jef Van Echelpoel, maar ik heb een verleden in de psychische sector. Ik gaf creatieve therapie in de gevangenis en tekenles aan jongeren in het bijzonder onderwijs. Op een avond zag ik op tv hoe de mannen van Radio gaga halt hielden in Villa Voortman.”

Het Gentse tehuis raakte bij Vanneste meteen een gevoelige snaar. De instelling geeft steun aan mensen met een ‘dubbeldiagnose’. Zij kampen met zowel middelenmisbruik als psychische moeilijkheden. “Als maatschappij doen we nog veel te weinig moeite om die mensen te helpen en te begrijpen. Veel van hen hebben niet voor die situatie gekozen, maar zijn ergens in het leven op het slechte pad geraakt, bijvoorbeeld door foute vriend(inn)en. Maar ze verdienen een tweede kans. Ik hoop dat mensen dat via het lied kunnen inzien . En dat ze het straks massaal aanvragen bij De Warmste Week. Villa Voortman is een van de goede doelen tijdens de actie, en iedere cent die ik aan Luchtkasteel verdien gaat daarnaartoe. Zij kunnen ze beter gebruiken dan ik.”

Door Wout Desmytere