Game over voor Jeremy Corbyn?

Bron © Belga

Foto: EPA-EFE

De exitpolls wijzen op de zwaarste nederlaag voor Labour sinds 1935. Het verschil met de Conservatieven van Boris Johnson is zo groot geworden dat de BBC nu al een nederlaag voorspelt in de verkiezingen van 2024, want nog nooit heeft een oppositiepartij in één verkiezing genoeg stemmen gewonnen om een dergelijke achterstand goed te maken.

Een klein lichtpuntje in wat zich aftekent als een desastreuze stembusslag voor Labour: partijleider Jeremy Corbyn (70) heeft de zetel binnengehaald in zijn eigen kiesdistrict Islington, een van de Londense wijken. Hij behaalde 34.602 stemmen, ruim meer dan de Liberale Democraat Nick Wakeling, die met 8.415 strandt op een tweede plaats.

Corbyn bedankte de kiezers van Islington, die hem al voor de tiende opeenvolgende keer naar het Lagerhuis sturen.

Corbyn stapt (nog) niet op

Ondanks zijn persoonlijke overwinning, ziet het er door de slechte resultaten van de partij naar uit dat de dagen van Corbyn geteld zijn.

De partijleider geeft de nederlaag toe. “Dit is uiteraard een zeer teleurstellende nacht voor Labour”, zei hij donderdagnacht. De Brexit is de schuldige, zei hij. Dat heeft “het debat zo gepolariseerd, het normale politieke debat overgenomen en bijgedragen aan het resultaat voor Labour”. “Maar de problemen rond wonen, gezondheidszorg, onderwijs en milieu zullen niet weggaan omdat Boris Johnson de Brexit kan hebben zoals hij ze wil. Ze zullen terugkomen, en die problemen zijn de kern van waar mijn partij in gelooft.”

Corbyn is voorlopig niet van plan op te stappen, zegt hij. “Ik wil duidelijk maken dat ik mijn partij niet zal leiden in een toekomstige verkiezingscampagne. Maar er zal een reflectie plaatsvinden over wat nu moet gebeuren. Ik zal de partij leiden gedurende die periode, zodat die discussie kan plaatsvinden en we naar de toekomst kunnen kijken.” Hoelang hij nog aan het roer wil blijven, maakte hij niet duidelijk. Corbyn blijft ook sowieso parlementslid voor Islington North, zei hij nog.

Zware interne kritiek

Gedurende de avond en de nacht zwol de interne kritiek op Corbyn aan. Verschillende Labour-kandidaten en -parlementsleden uitten hun ergernis.

“Het is Corbyn. Dat wisten we in het parlement. We wisten dat hij niet in staat was om te leiden, we wisten dat hij waardelozer dan waardeloos is in alle kwaliteiten die je nodig hebt om een politieke partij te leiden”, zei Alan Johnson, de voormalige minister van Binnenlandse Zaken voor Labour, aan een journaliste van de Daily Marrior.

Parlementslid Gareth Snell, die zijn zetel vanavond wellicht verliest, verwoordde het zo: “Op de een of andere manier hebben sommigen in de partijtop beslist dat de Brexit stoppen veel belangrijker was dan de stemmen van Brexitstemmers in het noordoosten en het centrum te respecteren. Ze hebben ons opgeofferd voor hun eigen ambities.”

De partijtop blijft voorlopig achter Corbyn staan, en zou instructies hebben gekregen om het voorlopig teleurstellende resultaat aan de Brexit te wijten. Maar dat is “leugenachtige onzin”, zegt Labour-kandidaat Phil Wilson op Twitter. “Jeremy Corbyns leiderschap was een groter probleem. Iets anders beweren, is compleet van de pot gerukt.”

Schaduwkanselier John McDonnell zei in het begin van de avond dat “de passende beslissingen” genomen zouden worden als het resultaat van de exitpolls bevestigd wordt.

Door kba, adb
AANGERADEN